Már legalább 48 áldozata van az Észak-Amerikában tomboló bombaciklonnak

2022. december 26. – 08:44

Már legalább 48 áldozata van az Észak-Amerikában tomboló bombaciklonnak
Egy markoló egy hókotró kiszabadításán dolgozik december 25-én Buffalóban – Fotó: Troyathy / Twitter / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban már legkevesebb 48 ember halt meg a téli viharokban, New York államból 27 halálos áldozatról számoltak be hétfőn, a hófúvás otthonokat zárt el, a mentőegységek közlekedése akadozik – írta az MTI. Kanadában négyen haltak meg, mikor egy távolsági busz 24-én este megcsúszott a jeges úton és felborult. 36 utas szorult kórházi ellátásra.

Joe Biden amerikai elnök már december 22-ei sajtótájékoztatóján felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a sarki eredetű hidegbetörés az előrejelzések szerint az elmúlt évtizedek leghidegebb karácsonyát hozhatja el az országba.

Még aznap, a karácsonyi utazási csúcsidőszak kezdetén több mint 2100 repülőjáratot töröltek az USA-ban. A viharos téli széllel érintett terület nagyjából Kanadától a Rio Grandéig tart, és mintegy 135 millió ember él ezen a területen.

Az Associated Press szerint a vihar az elektromos hálózatot is megtépázta, de helyi idő szerint vasárnap délután már csak 200 ezren maradtak ram nélkül. A csúcs 1,7 millió volt.

A hirtelen hideg miatti jegesedés után sok városban az utak is járhatatlanok voltak. Videókon emberek és autók megállíthatatlanul csúszkálnak az utakon.

Erie megyéből 12 áldozatot jelentettek, közülük többet autókban vagy hóbuckákban megfagyva találtak meg. A leghidegebb Montanában volt, -45 fokot mértek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!