Ferenc pápa értelmetlennek nevezte az ukrajnai háborút, és azonnali befejezésére szólított fel karácsonyi beszédében

2022. december 25. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa tizedszer tartotta meg a Szent Péter téren hagyományos karácsonyi beszédét, amelyben a világot sújtó háborúkra és járványokra is kitért, írja a Telex.

A pápa karácsonyi üzenetében az értelmetlen ukrajnai háború azonnali befejezésére szólított fel, és elítélte azt is, hogy az élelmiszert fegyverként használják.

Ukrajna a világ búzájának mintegy 30 százalékát szállítja, és az orosz invázió óta, február óta az árak megugrottak.

A pápa beszédében megemlítette a szíriai, mianmari, iráni és haiti konfliktusokat és humanitárius válságokat, valamint az afrikai Száhel-övezetet is, mondván, hogy a világ „a béke éhínségét” éli.

Ferenc pápa szerint a világ érzéketlenné vált a válságokkal és a szenvedéssel szemben, és már alig veszi észre ezeket.

A járvány társadalmi következményeiről is beszélt. Úgy látja, hogy egyre inkább visszahúzódóak az emberek, nem tesznek erőfeszítést a közös találkozásra, cselekvésre.

Azt mondta, hogy „nemzetközi szinten is fennáll a párbeszéd elkerülésének veszélye, annak a veszélye, hogy ez az összetett válság a konfliktusok megoldásához vezető hosszabb út helyett a rövidebb utak megtételéhez vezet. Továbbra is egyre több konfliktusnak, válságnak és nézeteltérésnek vagyunk tanúi. Úgy tűnik, hogy ezek soha nem érnek véget, és mostanra már szinte észre sem vesszük őket.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!