Zavargások törtek ki Párizsban, miután hárman meghaltak egy lövöldözésben

2022. december 24. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

Zavargások törtek ki a párizsi kurd közösségben, miután tegnap egy támadó lövöldözni kezdett az Ahmet-Kaya Kurd Kulturális Központban, és három embert megölt, egyet pedig életveszélyesen megsebesített. Egy férfit letartóztattak a támadás után, aki szintén megsérült a lövöldözésben. A Le Figaro nevű francia lap szerint a támadó egy 69 éves francia állampolgárságú férfi volt, akinek 2016-ban és 2021-ben már volt két emberölési kísérlete, nemrégen szabadult a börtönből.

A tüntetések második napja tartanak, az utcára vonulók több autót felborítottak, és tüzeket is szítottak, írja a Reuters. A tegnapi nap folyamán a kurdok békés demonstrációt tartottak ugyanitt, a Köztársaság téren. A zavargások akkor törtek ki, amikor a tüntetők egy része elhagyta a teret, és megdobálta a rendőröket, akik erre válaszul könnygázt vetettek be.

Ezután a franciaországi kurd demokratikus tanács szombatra is békés tüntetést tervezett, ami megint csak rendőri összecsapásba torkollott.

A fegyveres támadás éppen akkor történt, amikor a kurd közösség három aktivista megoldatlan gyilkosságának tizedik évfordulójára készült.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!