Skóciában már 16 éves kortól lehet kérvényezni a hivatalos nemváltást

2022. december 23. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

A skót parlament egy olyan törvényt fogadott el, ami megkönnyíti a nemváltás jogi feltételeit. Ez a jelenlegi rendszer egyszerűsítését jelenti, melyben nem lesz többé szükség orvosi igazolásra, a nemváltás alsó korhatárát 16 évre csökkentik, és lehetővé teszik a jogi folyamat visszafordítását is. A lépéssel Skócia lett az első az Egyesült Királyságon belül, ahol törvényerőre emelték a transzneműek önazonosságára alapuló nemváltását, írja a Euronews.

Skóciában 2005 óta lehetséges a hivatalos, jogilag is bejegyzett nemváltás, ám a skót kormány szerint a jelenlegi folyamat hosszadalmas és nehézkes, ami miatt többen nem is kezdenek bele.

A módosítás elsősorban egyszerűsíti a jelenlegi folyamatot, miután eltörlik a kötelező orvosi diagnózis vagy a nemi diszfóriáról szóló szakvélemény bemutatását is – mint ahogy ez Dániában vagy Írországban sem követelmény már. A kérelmezőknek a törvény életbe lépése után semmiféle orvosi igazolással nem kell alátámasztaniuk arra irányuló folyamodványukat, hogy a továbbiakban születési – biológiai – nemüktől eltérő neműként kívánják bejegyeztetni magukat.

Jelenleg még bizonyítani kell, hogy a kérelmező legalább két éve választott nemének megfelelő életmódot folytat, például hivatalosan megváltoztatta a nevét, vagy biológiai nemével ellentétes neműként azonosította magát jogosítványában vagy útlevelében. A jövőben a jelentkezőknek elég három hónapig – vagy ha 18 év alattiak, hat hónapig – a választott nemük szerint élni, ezután kérelmezhetik a hivatalos nemváltást is.

A kérelmezők életkori korlátját is lejjebb viszik, 18-ról 16 évre, és bevezetnek egy három hónapos „gondolkodási időt”, ami alatt a kérelmező még megváltoztathatja a döntését – ezzel párhuzamosan viszont büntetőjogi kategória lesz, ha valaki hamisan vallja magát transzneműnek, vagy kérvényezi a nemváltoztatás jogi aktusát – a büntetési tétel akár két év börtön is lehet.

Lehetségessé válik a de-tranzíció is, vagyis a kérelmező később visszatérhet eredeti neméhez – feltéve, hogy ismét végigcsinálja a törvényes folyamatot. Korábban esküt is kell tenni arra, hogy az illető további egész életében megtartja választott és jogilag megváltoztatott nemét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!