Új „transztörvényt” fogadtak el a spanyol képviselők: 16 éves kortól egy kérvénnyel módosítható lesz a nem a hivatalos okmányokban

2022. december 22. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön fogadta el a spanyol képviselőház azt a „transztörvényként” ismert jogszabályt, amely nagymértékben megkönnyítheti a nem megváltoztatását a hivatalos okmányokban, írja a boursorama.com. A törvényjavaslatot 188 képviselő támogatta, 150-en ellene szavaztak, heten pedig tartózkodtak. A jogszabály akkor lép érvénybe, ha ezt a szenátus is megszavazza, amire egyébként – ez előzményeket tekintve – számítani lehet.

A törvényjavaslat értelmében 16 éves kor fölött mindössze egy adminisztratív lépésre lesz szükség ahhoz, hogy valaki a hivatalos okmányaiban megváltoztassa a nemét, illetve ezzel összefüggésben a nevét is. A lehetőséget a 14-16 évesek számára is megnyitja a jogszabály, ők viszont csak a törvényes képviselőjük jóváhagyásával tehetik meg ezt. A 12-14 éveseknek a bíróságtól kell jóváhagyást kapniuk. Jelenleg a felnőtteknek a hivatalos nem- és névváltoztatáshoz orvosi szakvéleményre vagy egy legalább kétéves hormonkezelés igazolására van szükség.

Amennyiben a törvény érvénybe lép, Spanyolország bekerül azon kevés országok közé, amelynek polgárai szabadon eldönthetik, hogy melyik nemhez tartoznak. Európában Dánia volt az első ország, amely 2014-ben megadta ezt a jogot a transzneműeknek.

A törvény hónapokig tartó vitája komoly feszültségeket szült Spanyolországban, még a különböző feminista irányzatok követői és a baloldali politikai pártok között is heves vitákat, ellentéteket váltott ki.

A tervezet, amelyet a minisztertanács több mint egy évvel ezelőtt elfogadott, szakadást okozott a kormánykoalíciót alkotó baloldali szövetség tagjai, az Unidas Podemos és a Spanyol Szocialista Munkáspárt között. Előbbi a jogszabály elfogadása mellett állt ki, míg a szocialisták megpróbálták módosítani a törvény szövegét, de nem jártak sikerrel.

A feminista mozgalmat is erősen megosztotta a kérdés. Voltak, akik azt hangsúlyozták, hogy egyrészt az államnak reagálnia kell a transznemű emberek problémáira, ugyanakkor úgy vélték, hogy ez a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a magukat nőként azonosító férfiak női sportokban versenyezzenek, vagy pl. a női börtönökbe is bekerülhessenek.

A törvényjavaslat egyebek mellett betiltja az LMBT+ emberek szexuális orientációjának megváltoztatását célzó terápiákat is, amelyekért akár 150 000 euróig terjedő bírság is kiszabható lesz.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!