Biden a Zelenszkijjel közös sajtótájékoztatóján jelentette be: Patriot légvédelmi rakétákkal fegyverzik fel Ukrajnát

2022. december 22. – 00:41

frissítve

Biden a Zelenszkijjel közös sajtótájékoztatóján jelentette be: Patriot légvédelmi rakétákkal fegyverzik fel Ukrajnát
Biden és Zelnszkij hátulnézetből Fotó: Kevin Lamarque / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden „inspirálónak” nevezte Volodimir Zelenszkij és a „megtörhetetlen akaratú” ukrán nép orosz agresszióval szembeni ellenállását az ukrán elnökkel tartott közös washingtoni sajtótájékoztatóján. A magyar idő szerint szerda késő este tartott fehér házi beszédében az amerikai elnök fontosnak nevezte azt, hogy az amerikai nép és a nemzetközi közvélemény első kézből hallja Zelenszkij beszámolóját, majd biztosította tárgyalópartnerét és szövetségesét arról, hogy „soha nem lesz egyedül”

Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok 374 milliós (141 milliárd forintos) humanitárius gyorssegélyt küld Ukrajnába, hogy enyhíteni lehessen az energiaellátásban okozott károk hatásait. Az amerikai elnök szerint a gyorssegéllyel 1,5 millió ember juthat élelemhez, ivóvízhez és egészségügyi ellátáshoz, és mintegy 2,5 millió ukrán fűtését lehet megoldani a pénzből.

Katonai fronton pedig Biden hivatalosan is megerősítette azokat a néhány napja felröppent híreszteléseket, miszerint az Egyesült Államok Patriot légvédelmi rakétarendszereket szállít Ukrajnának. Ezekre a több konfliktusban is bizonyított fegyverekre Ukrajnának nagy szüksége van az energiaellátó rendszerét napi rendszerességgel romboló orosz irányított rakétákkal szemben – mondjuk ahogy arra a sajtótájékoztatón maga Biden is figyelmeztetett, hónapokba telhet, míg az ukrán kezelőszemélyzetet megfelelő módon ki tudják képezni a bonyolult rendszer működtetésére.

Az amerikai elnök után szóló Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott vendéglátójának az eddigi és jövőbeni segítségért, és elárulta, hogy a Fehér Házban tartott megbeszélés fő témája az ukrán légvédelem megerősítése volt. Az ukrán elnök szerint hazája az őket támogatókkal együtt „a zsarnokság legyőzéséért harcol”, és úgy vélte, hogy a közös ellenségen túl Ukrajnát és az Egyesült Államokat „közös értékek és életszemlélet” is összeköti.

A két nyilatkozat utáni újságírói kérdésekre válaszolva Biden elmondta, egyáltalán nem tart attól, hogy az elhúzódó konfliktus kikezdheti a NATO vagy az Európai Unió erejét, sőt, az orosz várakozásokkal ellentétben az agresszió csak erősítette a kohéziót, hiszen mindenki megértette, milyen nagy is a tét – elvégre a II. világháború óta nem esett meg, hogy egy nagy európai országot egyik szomszédja le akart rohanni. Biden szerint

A háború akár holnap is véget érhetne, ha Putyinban lenne annyi méltóság, hogy elrendelje a csapatkivonásokat, de tudjuk, hogy ez úgysem fog megtörténni. A kérdés ezért az, hogy „Mi a következő lépés?”

A személyes találkozó jelentőségéről Biden azt mondta, nagyon fontos volt, hogy Putyin, de mindenki más is lássa a Zelenszkij és közte fennálló egységet. Az amerikai elnök szerint személyesen is meggyőződhetett arról, hogy ukrán partnere „a lelke mélyéig az, akinek mutatja magát, hajlandó életét áldozni hazájáért, és ezért úgy gondolom, számára is fontos volt, hogy személyesen győződhessen meg arról, hogy mi is mindent megteszünk az ő sikeréért, ami hatalmunkban áll”.

Zelenszkij első háborús utazása Washingtonba vezetett

Az ukrán elnök először hagyta el hazáját az orosz invázió február 24-i kezdete óta. Zelenszkij nagy titoktartás közepette, vonaton érkezett Lengyelországba, majd onnan repülővel indult Washingtonba, ahol magyar idő szerint kora este landolt. Első útja a Fehér Házba vezetett, ahol Joe Biden elnök és felesége, Jill fogadták őt. Az ukrán elnököt vendéglátói welcome drink helyett egy 1,85 milliárd dollár értékű rendkívüli katonai segélycsomaggal lepték meg. A csomag legértékesebb eleme a Patriot légvédelmi rendszer lesz, de a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban általában igen jólértesült CNN feltételezése szerint olyan irányítóberendezéseket is tartalmazni fog, melyekkel nem irányított rakétákat és lövedékeket lehet korlátozott irányíthatósággal felruházni.

Az Egyesült Államok az idén már legalább 48 milliárd dollár értékben nyújtott katonai-, gazdasági- és humanitárius segítséget Ukrajnának, a kongresszus demokrata vezetésű képviselőháza pedig kedden, a látogatás előestéjén szavazott meg 2023-ra egy 45 milliárd dolláros támogatási keretet (az összeget minden berzenkedésük ellenére valószínűleg a képviselőház vezetését januárban átvevő republikánusok sem fogják megkurtítani). Zelenszkij Bidennel tartott sajtótájékoztatója után a Capitolium épületébe megy, hogy ott mondjon beszédet a kongresszus két házának közös ülésén.

(via CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!