Így fognak kinézni a Károly királyos bankjegyek

2022. december 20. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság központi bankja kedden mutatta be az első bankjegyeket, amelyeken III. Károly király arcképe látható, aki édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 8-i halála után került trónra. Az pénzek 2024 közepétől kerülnek forgalomba, de a korábbi uralkodó képmásával ellátott régi bankjegyeket is lehet majd tovább használni. A pénzintézet közleménye szerint a király arcképe az 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyek meglévő rajzolatán jelenik meg, egyéb változtatást nem terveznek.

Az Egyesült Királyság központi bankja által közzétett képek szerint a bankjegyek előlapján és az átlátszó biztonsági ablakban édesanyja arcképe helyett III. Károly képe jelenik meg. A Károly portréja egy 2013-as fénykép alapján készült. A műanyag bankókat – amelyek 2016 óta fokozatosan váltják fel a papírpénzeket Nagy-Britanniában – 2023 első felétől kezdve gyártják majd nagy tételben. A közlemény szerint a II. Erzsébet királynő arcképével ellátott bankjegyek továbbra is forgalomban maradnak, és csak akkor vonják be őket, ha megrongálódnak, hogy „minimalizálják az uralkodó leváltásának környezeti és pénzügyi hatásait”, a királyi ház iránymutatása szerint.

Fotók: az Egyesült Királyság központi bankja. Fotók: az Egyesült Királyság központi bankja.
Fotók: az Egyesült Királyság központi bankja.

Az első, III. Károly képével ellátott érmék december elején kerültek forgalomba, és országszerte megjelentek a postahivatalokban. Az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 27 milliárd, II. Erzsébet királynő képmásával ellátott érme van forgalomban: ezek is érvényben maradnak, és csak akkor cserélik ki őket, ha megsérülnek vagy elhasználódnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!