Trump elleni vádemelést javasolhat a Capitolium megrohamozásának körülményeit vizsgáló bizottság

2022. december 17. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

Három vádpontban indokolt lehet a vádemelés Donald Trump ellen a Capitolium tavaly január 6-i megrohamozásának körülményeit vizsgáló kongresszusi bizottság szerint – írta a BBC.

A jelentést várhatóan hétfőn hozzák nyilvánosságra, de az előzetes értesülések szerint benne lesz az igazságügyi minisztériumnak szóló javaslat a vádemelésről. Eszerint Trump vádolható azzal, hogy

  • fellázította híveit, akik végül a Capitoliumba is betörtek, hogy megakadályozzák a Trump vereségét szentesítő választási eredményt;
  • akadályozta a hatalomátadás hivatali folyamatát ;
  • összeesküvést szőtt az Egyesült Államok kormánya ellen.

Ilyen szintű vádpontok még sosem fogalmazódtak meg az Egyesült Államok elnökével szemben az ország csaknem csaknem 250 éves történetében. A bizottság képviselői hivatalosan nem kommentálták az értesülést.

A jelentésben foglaltak önmagukban nem kötelezik az igazságügyi minisztériumot arra, hogy valóban vádat emeljenek. Az azonban, hogy Trump elnökként milyen lépéseket tett a választásokkal kapcsolatban, sorsdöntő lehet. Az ezzel kapcsolatos iratokat tavaly a bizottság megkapta, Trump tiltakozása ellenére.

A jelentés azonban hivatkozik egy korábbi bírósági állásfoglalásra, amely szerint Trump szavai a tüntetésen – ahonnan hívei a Capitoliumhoz vonultak, majd be is törtek oda – hozzájárultak a halálos áldozatot is követelő zavargásokhoz.

Azt is kimondja, hogy önmagában nem szükséges Trump bizonyítható egyetértése a zavargásokkal, elég, ha ahhoz tetteivel, szavaival megteremtette a megfelelő környezetet, amelyben a tiltakozók felbátorítva érezték magukat – hívta fel a figyelmet a Politico.

Márpedig Trump ennek megfelelt azzal is, hogy számtalanszor beszélt elcsalt választásról, amellyel elvették tőle a győzelmet. Igaz, korábban az álláspont az volt, hogy önmagában a tömeg feltüzelése még nem feltétlenül elég az ő felelősségének megállapításához.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!