Ha Ukrajna nyer, akkor az az EU-val közös győzelem lesz – átadták az idei Szaharov-díjat az ukrán népnek

2022. december 14. – 15:00

frissítve

Ha Ukrajna nyer, akkor az az EU-val közös győzelem lesz – átadták az idei Szaharov-díjat az ukrán népnek
A díjat átvető ukrán szervezetek képviselői az Európai Parlament elnökével – Fotó: EP Multimedia Centre

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha ezt megnyerjük, akkor az az EU-val közös győzelem lesz. Ha veszítünk, akkor a kudarc is közös” – jelentette ki Ivan Fedorov, az orosz erők által megszállt, dél-ukrajnai Melitopol polgármestere Strasbourgban. Idén „a bátor ukrán nép” kapta az Európai Parlament Szaharov-díját, amelyet szerdán adtak át. A strasbourgi díjátadóra többeket, köztük Fedorovot is meghívták, hogy képviseljék az ukrán népet.

A díjat Ivan Fedorov mellett Olekszandra Matvjicsuk jogvédő, az ukrán Civil Szabadságjogok Központ elnöke, Julija Pajevszka, a „Tairai-i Angyalok” orvosi szervezet alapítója vették át.

„Egy ország, amely nem tiszteli a saját polgárainak jogait, a szomszédai jogait sem fogja tiszteletben tartani” – idézte Andrej Szaharovot beszédében Roberta Metsola, az EP elnöke a díjátadó elején. Metsola megemlítette a korábbi évek díjazottjait, köztük a tavalyi díjazottat, Alekszej Navalnijt, és ennek apropóján fel is szólította az orosz hatóságokat, hogy engedjék szabadon az orosz ellenzéki politikust.

Az átadási ünnepségen videókapcsolaton bejelentkezve beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. „Az egész népem számára megtiszteltetés, hogy elismerik a fáradozásait, hisz lehetetlen elképzelni a szabadságot Európában Ukrajna szabadsága nélkül. Minden kísérlet, hogy Ukrajnát leszakítsák Európáról, és megszüntessék ezt a szabadságot, bűncselekmény” – mondta. Zelenszkij beszédét állva tapsolta meg a hallgatóság.

Ezután Metsola sajtótájékoztatót tartott az ukrán nép képviselőivel. Metsola azt mondta, hogy nincs más, aki jobban megérdemelné a díjat. Reményét fejezte ki, hogy az ukrán nép közeledni fog az Európai Unióhoz a jövőben is. Metsola arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök eddig azért tehette meg azt, amit akart, mert az EU se gondolta volna magáról, hogy olyan gyorsan tud lépni, mint ahogy az orosz-ukrán háború kirobbanásakor tette.

Szankciók, igazságszolgáltatás, újjápítés – azt a három kulcsszót emelte ki az EP elnöke azzal kapcsolatban, hogy mi következhet a jövőben. Egy Magyarország hozzáállását firtató kérdésre Metsola azt válaszolta: nem hasonlítgatja össze a tagállamokat, mert ez csak viszályt szül, Putyin pedig pontosan ezt akarja.

Szüksége volt a kamarának erre a felemelő eseményre most, ebben az identitásválságos helyzetben? – kérdezték Metsolát arra utalva, hogy több EP-képviselőt, köztük az egyik, általa már leváltott korábbi parlamenti alelnököt is korrupcióval vádolnak. Az EP elnöke azt mondta, hogy a mai esemény nem felemelő volt, hanem inkább emlékeztetőül szolgált arra, hogy a parlament a demokrácia bástyája, és többet kell tenniük a demokrácia védelméért. Nem csak az unión belül, hanem azon kívül is, ahol ezek az értékek nem alapvetők – mondta.

Balról a második Ivan Fedorov, utána Roberta Metsola, Olekszandra Matvijcsuk, és Julija Pajevszka – Fotó: EP Multimedia Centre
Balról a második Ivan Fedorov, utána Roberta Metsola, Olekszandra Matvijcsuk, és Julija Pajevszka – Fotó: EP Multimedia Centre

A sajtótájékoztatón Fedorov először az ukrán fegyveres erőket, a civil ellenállókat és a menekülteket emelte ki azok körül, akik szerinte leginkább megérdemelték a díjat. Ezután megköszönte Zelenszkij elnök kiállását.

„Egész Európa a karácsonyra és az újévre készül, míg az ukrán nép a győzelemre. Míg az európai városokban karácsonyi kivilágítás fénylik, addig az ukrán városokban gyertyát gyújtanak az áramkimaradások miatt”

– hozta fel a polgármester az ukránok nehéz helyzetét, miután az orosz erők hetek óta rombolják rakétacsapásaikkal az energetikai infrastruktúrát. Fedorov hozzátette: reméli, hogy az EU is olyan egységet tud majd alkotni, amennyire az ukrán nép is egyesülni tudott ebben a nehéz helyzetben.

Matvjicsuk nemcsak a sajtótájékoztatón, hanem a díjátadót megelőző eseményeken is többször hangsúlyozta, hogy szükség van egy olyan nemzetközi ügyészség létrehozására, amely megkönnyíti a háborús bűnök megtorlását. Szerinte Oroszországban kultúrává vált a háborús bűnök elkövetése, miután évekig következmények nélkül tehetett bármit az orosz hadsereg – például Csecsenföldön.

Az ukránokat képviselő meghívottak mindhárman többször is hangsúlyozták, hogy még több felszerelésre, fegyverre és harckocsira van szükség ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat. Matvjicsuk és Pajevszka pedig egyetértettek abban, hogy ez a háború népirtó jellegű. Több résztvevő – köztük Zelenszkij és Metsola is kiemelte, hogy milyen fontos Ukrajna aknamentesítése.

A díjra többek között jelölték még Julien Assange-t, a Wikileaks alapítóját, akit felesége, Stella Assange képviselt a helyszínen, valamint az Igazság Bizottsága nevű kolumbiai szervezet.

A díjat korábban politikai vezetők, újságírók, ügyvédek, aktivisták, kisebbségi vezetők, több szervezet kapták. A Szaharov-díjat olyanoknak ítélik oda, akik sokat tettek a véleménynyilvánítás szabadságának, a kisebbségek jogainak, a nemzetközi jog tiszteletben tartásának, a demokrácia fejlődésének és a jogállamiság megvalósításának érdekében.

Az Európai Parlament a Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz fizikus nevét viselő díjat és a vele járó 50  ezer euró (kb. 20 millió forint) összegű pénzadományt minden év végén, a plenáris ülésen adják át ünnepélyesen Strasbourgban.

Minden parlamenti képviselőcsoport vagy képviselő javasolhat jelölteket, legalább 40 képviselő támogatásával. A Külügyi Bizottság, a Fejlesztési Bizottság és az Emberi Jogi Albizottság képviselői szavazással három jelöltre szűkítik a listát. A díjazottról vagy díjazottakról pedig a Parlament elnöke által vezetett Elnökök Értekezlete dönt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!