Egy ukrán főügyész szerint népirtás az energia-infrastruktúra támadása

2022. november 28. – 08:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint az ukrán energiainfrastruktúra elleni orosz támadások népirtásnak minősülnek, írja a BBC. Andrij Kosztin ukrán főügyész a híroldalnak elmondta, hogy a kulcsfontosságú létesítmények elleni csapások „a teljes ukrán nemzetet” célozták, és Kijevet megadásra akarják kényszeríteni.

A népirtás kifejezés egy embercsoport kiirtására irányuló erőfeszítésre utal. Oroszország tagadja, hogy ilyen céljai lettek volna.

Ukrajna-szerte emberek milliói néznek szembe áramszünettel a hidegben az orosz támadások miatt. Zajlanak erőfeszítések az áram nélkül maradt otthonok visszacsatolására. A tisztviselők szerint Herszonban ma már mindenhol van áram. Volodimir Zelenszkij elnök szerint azonban 14 régióban és a fővárosban, Kijevben továbbra is használati korlátozások vannak érvényben.

Gyerekek a a herszoni regionális gyermekkórházban áramkimaradás idején 2022. november 26-án – Fotó: Chris Mcgrath / Getty Images
Gyerekek a a herszoni regionális gyermekkórházban áramkimaradás idején 2022. november 26-án – Fotó: Chris Mcgrath / Getty Images

Andrij Kosztin szerint az energiahálózat elleni támadások mellett az is súlyosan jogsértő, hogy az oroszok 11 000 ukrán gyermeket deportáltak erőszakkal Oroszországba. Kosztin elmondta, hogy irodája több mint 49 000 háborús bűncselekményről szóló jelentést vizsgál azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. „Ugyanaz a magatartási minta figyelhető meg” minden orosz erők által megszállt ukrán településen, jegyezte meg.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!