Megszavazta a francia Nemzetgyűlés, hogy alkotmányba foglalják az abortuszhoz való jogot

2022. november 25. – 11:18

Megszavazta a francia Nemzetgyűlés, hogy alkotmányba foglalják az abortuszhoz való jogot
A baloldali Engedetlen Franciaország tagjai és az abortuszjog támogatói ünnepelnek a Nemzetgyűlés szavazását követően – Fotó: Geoffroy Van der Hasselt / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A francia Nemzetgyűlés csütörtökön megszavazta, hogy alkotmányban rögzítsék az abortuszhoz való jogot. Ahhoz azonban, hogy az alkotmányt módosítsák, a törvényjavaslatot el kell fogadja a szenátus is, amely egyelőre nem támogatja az elképzelést.

Az 577 fős alsóházban a jelenlévők 337 igen és 32 ellenében fogadták el a terhességmegszakítás jogának alkotmányba iktatásáról szóló törvénytervezetet, írja az MTI.

A szavazás eredménye mérföldkőnek számít, hiszen az abortuszhoz való jogot több európai országban megkérdőjelezték az utóbbi időben. Olaszországban az új, jobboldali kormány családügyi minisztere az abortusz ellen szólalt fel, Spanyolországban sok orvos elutasítja az eljárást, Lengyelországban pedig tavaly szinte teljes abortusztilalmat vezettek be, emlékeztet a New York Times.

A művi terhességmegszakítást Franciaországban 1975-ben, két évvel a Roe kontra Wade ítélet után dekriminalizálták. Legalizálását nem kérdőjelezik meg, azt azonban vita övezte, hogy az abortuszhoz való jogot foglalják-e alkotmányba.

A megszavazott javaslatot az ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország és a Reneszánsz névre átkeresztelt kormánypárt közösen fogalmazta meg, válaszul az amerikai Legfelsőbb Bíróság Roe kontra Wade ügyben hozott nyári döntésére.

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője egészségügyi okokra hivatkozva nem jelent meg a szavazáson. Az ellenzéki politikus a hét elején maga nyújtott be ellenjavaslatot, amely szintén támogatta a terhességmegszakítás jogának belefoglalását a francia alkotmányba, de más feltételekkel, mint a baloldali elképzelés.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!