Elon Musk feloldja a letiltott Twitter-fiókok nagy részét

2022. november 25. – 06:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Amnesztiát” adott Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóinak. Elon Musk szavazást tett ki szerdán az oldalára, és a 3,1 millió válaszadó 72 százaléka támogatta a blokkolt fiókok feloldását. A Twitter tulajdonosa szerinte a „nép hangja” nyert, és az amnesztia már jövő héten életbe lép. Csak azoknak a Twitter-fiókját oldják fel, akiket nem törvénysértő vagy kirívó tartalom közlése miatt tiltottak le – írja az MTI.

Civil szervezetek szerint a jövőben megnövekedhet a gyűlölködő megnyilvánulások száma a Twitteren, már csak azért is, mert a cégtől az elmúlt hetekben elbocsátott, vagy felmondott alkalmazottak egy része tartalommoderátorként dolgozott. Elon Musk múlt héten ugyanakkor azt írta a Twitter-oldalán, hogy

a vállalt új politikája a szólás szabadsága, de nem az elérés szabadsága, azaz a gyűlöletkeltő és negatív megnyilvánulásokat továbbra is törlik.

A milliárdos üzletember szerdán azt is kilátásba helyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a Twitter 2020 októberi döntésének háttérinformációt. Az elnökválasztás előtt néhány héttel állítólag letiltották Joe Biden akkori elnökjelölt fia, Hunter Biden számítógépének tartalmáról szóló, és a jelenlegi elnökre kényes sajtóértesülés közlését. Musk szerint erre a lépésre a közbizalom helyreállítása érdekében lenne szükség.

Múlt pénteken Donald Trump 2021 januárjában felfüggesztett fiókjának sorsáról indított szavazást Musk a Twitter felhasználói között, és a válaszadók túlnyomó többsége egyetértett a volt amerikai elnök fiókjának feloldásával. Trump ugyanakkor úgy reagált, hogy nem tervez visszatérni a Twiterre, a fiókját azonban nem törölte.

A világ leggazdagabb embere, Elon Musk hosszú hónapokig tartó vita után 44 milliárd dollárért vette meg a Twittert, és azóta szinte nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg valamilyen hír kirúgásokról, felmondásokról, csődhelyzetről, botrányokról. Minderről itt írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!