LMBTQ-szivárványnak nézték a vébén egy brazíliai állam zászlajának csíkjait

2022. november 23. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva


A katari vébéről tudósító brazil újságírót, Victor Pereirát vegzálták a rendőrök a Luszail Stadion előtt, miután néhányan egy regionális brazil zászlót LMBTQ-zászlónak néztek.

A Brazília északkeleti régiójában található Pernambuco állam zászlaján alul fehér alapon egy piros kereszt látható, felső részén pedig kék alapon a csillag és a nap között egy piros-sárga-zöld sáv fut, félkör alakban. A Szaúd-Arábia Argentína ellen aratott 2-1-es győzelmét követően a stadion előtt történt incidenst az újságíró rögzítette telefonjával, de azt a hatóságok elkobozták.

„A fehér ruhás fickó megragadta a zászlót, a földre dobta és taposni kezdte. Fogtam a telefonomat, hogy felvegyem, de kikapta a kezemből, és azt mondta, csak akkor adja vissza, ha törlöm a videót” – mondta Pereira. „Ekkor megjelent egy rendőr, aki elvette a telefont a másik fickótól, és ő is felszólított, hogy töröljem a videót”.

Pereira engedelmeskedett, hogy visszakapja a telefonját, az eset azután kapott nyilvánosságot, miután felkerült a Twitterre. Pernambuco kormányzója szolidaritásáról biztosította Pereirát.

Katarban a homoszexualitás illegális és börtönnel büntethető. A vébé kezdetére a FIFA bekeményített, ezért visszakoznak a szivárványos karszalaggal lázadozó válogatottak. Korábban a svájci, a belga, a dán, a holland, a német, az angol és a walesi szövetség is jelezte, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által kiosztott, általános pozitív szlogeneket viselő karszalagok helyett konkrétan szeretnék ráirányítani a figyelmet a házigazda Katar szexuális kisebbségeket sújtó diszkriminatív gyakorlatára (erről a beharangozó cikkünkben mi is írtunk).

A hét résztvevő deklarálta, hogy a nemzetközi szövetség által felajánlott lehetőségek helyett inkább a szivárványos „One Love” feliratú karszalagot viselik majd, és amennyiben a FIFA megbünteti őket ezért, várják a csekket, és majd fizetnek. A várt pénzbírság helyett a FIFA azonban azzal fenyítette be a „lázadó” válogatottakat, hogy

a szivárványos karszalagot magára a meccsre hatást gyakorló büntetésekkel szankcionálja, például azzal, hogy a játékvezető a karszalagot viselő csapatkapitánynak már a kezdő sípszó előtt kioszt egy sárga lapot.

A Német Labdarúgó-szövetség közölte, hogy jogi lépéseket terveznek tenni a FIFA ellen a OneLove szivárványos karszalagok világbajnokságon való tiltása miatt, mivel az ország egyik legnagyobb szupermarketlánca, a REWE visszalépett a szponzorációtól a lépés miatt, írja a Guardian.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!