A kijevi magyar nagykövetet bekérették Orbán nagy-magyarországos sálja miatt, Orbán szerint a foci nem politika

2022. november 22. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

A román külügy rosszallását fejezte ki, a kijevi magyar nagykövetet pedig bekérették amiatt, hogy Orbán Viktor egy olyan szurkolói sállal a nyakában jelent meg vasárnap a magyar–görög labdarúgó-mérkőzésén a Puskás Arénában, amelyen Nagy-Magyarország térképe szerepelt.

A sál körül kialakult kisebb diplomáciai botrányra kedden a magyar kormányfő is reagált. Orbán Viktor azt írta:

„A foci nem politika.

Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”

A nagy-magyarországos sálat viselte a miniszterelnök akkor is, amikor a mérkőzés után találkozott Dzsudzsák Balázzsal, a válogatott korábbi csapatkapitányával, és megkérdezte tőle, hogy: 109?

Ahogy arról hétfőn a Transtelex is beszámolt, a magyar miniszterelnök sálja nem nyerte el a román külügy tetszését. Mint írták, elfogadhatatlannak tartanak mindenfajta revizionista megnyilvánulást, bármilyen formát is öltsön az.

A horvát miniszterelnök sem lelkesedett érte, úgy fogalmazott: „Ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció”.

Zoran Milanović horvát államfő szerint viszont reagálni sem érdemes erre – írja a Népszava.

„Csak nevetni tudok ezen. [Orbán Viktor] horvátországi törekvései arra korlátozódnak, hogy augusztusban egy hónapig hajókázik az Adrián, és találkozunk vacsorázni. […] Nem tulajdonítanék komoly figyelmet ennek. Amilyen szomszédaink vannak, Magyarország még mindig a legjobb”

– mondta a horvát elnök.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Facebookon közölte, hogy bekéretik a kijevi magyar nagykövetet, miután Orbán Viktor miniszterelnök egy Nagy-Magyarországot ábrázoló sálban jelent meg egy focimeccsen – szúrta ki a 24.hu.

A miniszterelnök szurkolói sáljával kapcsolatban kérdéseket küldtünk Orbán Viktor sajtófőnökének is, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!