Bécsben és Budapesten is elkezdődött a karácsonyi forgatag, megnyíltak a karácsonyi vásárok

2022. november 20. – 09:45

Bécsben és Budapesten is elkezdődött a karácsonyi forgatag, megnyíltak a karácsonyi vásárok
Bécsi karácsonyi vásár – Fotó: Vienna info Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

A hagyományos bécsi karácsonyi vásárt a karácsonyfa ünnepélyes kivilágításával nyitották meg. Budapesten már látogatható a Vörösmarty téri és a Bazilikánál lévő karácsonyi vásár is.

Megnyílt a bécsi karácsonyi vásár a Rathausplatz-on álló karácsonyfa ünnepélyes kivilágításával. 1959 óta hagyomány, hogy egy osztrák tartomány karácsonyfát ajándékoz a bécsieknek, a fa idén Stájerországból érkezett, ezért Bécs polgármestere mellett a stájer kormányzó kapcsolta fel a világítást. Az idei lucfenyő 130 éves és 28 méter magas, összesen 1650 LED-lámpa világítja meg.

November közepétől karácsonyig Bécs legszebb terei ismét varázslatos karácsonyi vásárokká alakulnak át. A karácsonyi sütemények, a forró puncs és a pirított mandula illata száll a levegőben. Az óvárost és a bevásárlóutcákat ünnepi fényekkel díszítik fel, amelyek a karácsonyi hangulatot terjesztik Bécsben.

A bécsi karácsonyi vásár bejáratánál, a Városház téren magas, gyertyákkal díszített boltíves kapu fogadja a látogatókat. A hagyományos karácsonyi vásáron karácsonyi ajándékokat, karácsonyfadíszeket, kézműves termékeket, kulináris finomságokat, édességeket és melegítő italokat kínálnak. A karácsonyi vásáron található bécsi jégvilágban a korcsolyázók korcsolyát húzhatnak, és róhatják köreiket a romantikusan kivilágított Városháza parkban. A szerelmespárok számára különleges látványosság a szívek fája. A gyerekeket egy 12 méter magas, többszintes körhinta, a parkban pedig egy karácsonyi világ várja rénszarvasvonattal, betlehemes tanösvénnyel, gyermekfaházzal és kijelölt korcsolyapályával.

Nem messze innen, a Maria-Theresien-Platzon, a Kunsthistorisches Museum Wien és a Naturhistorisches Museum Wien között található a karácsonyi falu. Advent idején több mint 70 standon hagyományos kézműves termékeket és eredeti ajándékötleteket kínálnak. Az egyetemi kampuszon található romantikus karácsonyi falu szintén népszerű találkozóhely a karácsony előtti időszakban, különösen a diákok körében. A karácsonyi vásár a kampuszon a gyermekvasúttal és a régimódi körhintával szintén nagy sikert arat a családok körében. Két curlingpálya is rendelkezésre áll.

A belvárosi Freyungon található régi bécsi karácsonyi vásár a hagyományok mellett kötelezte el magát. Már 1772-ben is tartottak itt karácsonyi vásárt; ma kézműves termékeket, üvegdíszeket, hagyományos bölcsőket és kerámiákat lehet itt vásárolni.

Szintén vasárnap nyitották meg Budapesten a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, és a Bazilika előtti Szent István téren is megnyílt az ünnepi rendezvény.

A tavaly másodjára is Európa legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika látogatóit 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, valamint minőségi kézműves és gasztronómiai kiállítók fogadják a Szent István-bazilika előtti téren – tudatták a szervezők az MTI-vel.

Közleményük szerint a rendezvény területén mintegy 120 hazai kiállító kap helyet. A gasztronómiai árusok a közkedvelt, kizárólag kifogástalan alapanyagokból előállított ünnepi-vásári ételek mellett a rendezvény szellemiségének megfelelően számos, csak itt kapható ínyencséget is kínálnak.

A vásár hangulatához a kézműves kiállítók: népművészek, iparművészek és a modern designer terméket kínáló innovatív alkotók is hozzájárulnak egyedi remekeikkel

Az adventezőket korábbi népszerű programok és számos újdonság is várja. Minden este fél óránként a bazilika homlokzatára vetített fényfestésben gyönyörködhetnek, a 3D vetítések szünetében pedig elérhető lesz a rendezvény szelfipontja. A vásár központi részében kap helyet egy 12 méter magas karácsonyfa, és itt várja a gyerekeket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya is korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással.

Az Advent Bazilika látványműhelyében kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait, és a régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított, Advent Anno című fotókiállítás is, amely a kiállító pavilonok külső oldalát fogja díszíteni. A bazilika előtt foglalja el helyét a betlehemi jászol, valamint itt díszíti a teret az a monumentális adventi koszorú is, amelynek gyertyái vasárnaponként gyúlnak majd fel.

Korábban arról cikkezett a sajtó, hogy a Vörösmarty tér 2022-ben üresen maradhat az adventi és a karácsonyi időszakban. Az a fővárosi cég, amely korábban a rendezvénysorozat megszervezéséért felelt, idén nem vállalta el a vásár megszervezését. De úgy tűnik végül akadt egy áthidaló megoldás, így nem maradnak sem a budapestiek, sem a fővárosba látogatók karácsonyi hangulat nélkül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!