Bécsben és Budapesten is elkezdődött a karácsonyi forgatag, megnyíltak a karácsonyi vásárok

2022. november 20. – 09:45

Bécsben és Budapesten is elkezdődött a karácsonyi forgatag, megnyíltak a karácsonyi vásárok
Bécsi karácsonyi vásár – Fotó: Vienna info Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

A hagyományos bécsi karácsonyi vásárt a karácsonyfa ünnepélyes kivilágításával nyitották meg. Budapesten már látogatható a Vörösmarty téri és a Bazilikánál lévő karácsonyi vásár is.

Megnyílt a bécsi karácsonyi vásár a Rathausplatz-on álló karácsonyfa ünnepélyes kivilágításával. 1959 óta hagyomány, hogy egy osztrák tartomány karácsonyfát ajándékoz a bécsieknek, a fa idén Stájerországból érkezett, ezért Bécs polgármestere mellett a stájer kormányzó kapcsolta fel a világítást. Az idei lucfenyő 130 éves és 28 méter magas, összesen 1650 LED-lámpa világítja meg.

November közepétől karácsonyig Bécs legszebb terei ismét varázslatos karácsonyi vásárokká alakulnak át. A karácsonyi sütemények, a forró puncs és a pirított mandula illata száll a levegőben. Az óvárost és a bevásárlóutcákat ünnepi fényekkel díszítik fel, amelyek a karácsonyi hangulatot terjesztik Bécsben.

A bécsi karácsonyi vásár bejáratánál, a Városház téren magas, gyertyákkal díszített boltíves kapu fogadja a látogatókat. A hagyományos karácsonyi vásáron karácsonyi ajándékokat, karácsonyfadíszeket, kézműves termékeket, kulináris finomságokat, édességeket és melegítő italokat kínálnak. A karácsonyi vásáron található bécsi jégvilágban a korcsolyázók korcsolyát húzhatnak, és róhatják köreiket a romantikusan kivilágított Városháza parkban. A szerelmespárok számára különleges látványosság a szívek fája. A gyerekeket egy 12 méter magas, többszintes körhinta, a parkban pedig egy karácsonyi világ várja rénszarvasvonattal, betlehemes tanösvénnyel, gyermekfaházzal és kijelölt korcsolyapályával.

Nem messze innen, a Maria-Theresien-Platzon, a Kunsthistorisches Museum Wien és a Naturhistorisches Museum Wien között található a karácsonyi falu. Advent idején több mint 70 standon hagyományos kézműves termékeket és eredeti ajándékötleteket kínálnak. Az egyetemi kampuszon található romantikus karácsonyi falu szintén népszerű találkozóhely a karácsony előtti időszakban, különösen a diákok körében. A karácsonyi vásár a kampuszon a gyermekvasúttal és a régimódi körhintával szintén nagy sikert arat a családok körében. Két curlingpálya is rendelkezésre áll.

A belvárosi Freyungon található régi bécsi karácsonyi vásár a hagyományok mellett kötelezte el magát. Már 1772-ben is tartottak itt karácsonyi vásárt; ma kézműves termékeket, üvegdíszeket, hagyományos bölcsőket és kerámiákat lehet itt vásárolni.

Szintén vasárnap nyitották meg Budapesten a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, és a Bazilika előtti Szent István téren is megnyílt az ünnepi rendezvény.

A tavaly másodjára is Európa legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika látogatóit 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, valamint minőségi kézműves és gasztronómiai kiállítók fogadják a Szent István-bazilika előtti téren – tudatták a szervezők az MTI-vel.

Közleményük szerint a rendezvény területén mintegy 120 hazai kiállító kap helyet. A gasztronómiai árusok a közkedvelt, kizárólag kifogástalan alapanyagokból előállított ünnepi-vásári ételek mellett a rendezvény szellemiségének megfelelően számos, csak itt kapható ínyencséget is kínálnak.

A vásár hangulatához a kézműves kiállítók: népművészek, iparművészek és a modern designer terméket kínáló innovatív alkotók is hozzájárulnak egyedi remekeikkel

Az adventezőket korábbi népszerű programok és számos újdonság is várja. Minden este fél óránként a bazilika homlokzatára vetített fényfestésben gyönyörködhetnek, a 3D vetítések szünetében pedig elérhető lesz a rendezvény szelfipontja. A vásár központi részében kap helyet egy 12 méter magas karácsonyfa, és itt várja a gyerekeket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya is korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással.

Az Advent Bazilika látványműhelyében kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait, és a régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított, Advent Anno című fotókiállítás is, amely a kiállító pavilonok külső oldalát fogja díszíteni. A bazilika előtt foglalja el helyét a betlehemi jászol, valamint itt díszíti a teret az a monumentális adventi koszorú is, amelynek gyertyái vasárnaponként gyúlnak majd fel.

Korábban arról cikkezett a sajtó, hogy a Vörösmarty tér 2022-ben üresen maradhat az adventi és a karácsonyi időszakban. Az a fővárosi cég, amely korábban a rendezvénysorozat megszervezéséért felelt, idén nem vállalta el a vásár megszervezését. De úgy tűnik végül akadt egy áthidaló megoldás, így nem maradnak sem a budapestiek, sem a fővárosba látogatók karácsonyi hangulat nélkül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!