Kevesebb pénz, kevesebb hatalom: Demeter Szilárd elbukta miniszteri biztosi posztjait

2022. november 17. – 08:26

frissítve

Kevesebb pénz, kevesebb hatalom: Demeter Szilárd elbukta miniszteri biztosi posztjait
Demeter Szilárd – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miniszteri biztosi posztjait elbukta, ugyanúgy, ahogy az ötödik Orbán-kormány idején forrásai és lobbiereje nagy részét is Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója – írja a HVG. Pedig az előző ciklusban szinte mindent megkapott, mivel Orbán Viktor tudja: egy politikai korszakhoz kulturális kurzus is dukál.

A lap szerint Demeter a PIM-et akarta 17 milliárd forintból „irodalmi erőközponttá” alakítani, megkapta a nemzeti könyvtárat, de ő felel „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért” is, erre 23 milliárdos programot álmodott meg.

Az erdélyi származású „kultúrpápa” azonban ennek ellenére különösebb eredményt nem tud felmutatni: él az általa létrehozott Térey-díj, ami – bár alapítója miatt többen is visszautasították – nagy segítséget jelent a középgenerációs íróknak, költőknek. Működik a Digitális Akadémia, Jászberényi Sándor főszerkesztésével pedig elindult a külföldi könyvkereskedésekben terjesztett The Continental Literary Magazine, aminek célja a legjobb kortárs magyar irodalom külföld felé való megmutatása.

Demeter azonban nem tudta összehozni az Élet és Irodalom ellenlapját, ahogy az általa vágyott, alternatívát jelentő írógeneráció sem forrta ki magát. A HVG egyik forrása a jelenséget így jellemezte: „olyan közepes, vagy annál tehetségesebb írók fordulnak meg körülötte, akik finnyáskodva kinyújtják a kezüket a támogatások után, de továbbra is a Magvetőnél akarnak megjelenni”.

„Túl hamar nőttem túl nagyra, az elmúlt években sok érdeket sértettem, és még többet fogok”

– mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Telex kérdésére, hogy miért tervezhetnek egy leleplező videóanyagot róla.

Ezt megelőzően jelent meg Demeter véleménycikke az Indexen, amiben arra tesz utalásokat, hogy „vélhetően jobboldali kultúrharcosok” egy videóanyagon dolgoznak, többek között arról is, hogy ő hogyan biztosít „lehetőségeket a libernyákoknak”.

Demeter a Telexnek elmondta, hogy a célpont az ő „szerénytelen személye”. Az igazgató szerint várható volt egy ilyen támadás, az ő személye még „békeidőben is zavart egyeseket”, most azonban szerinte vége lesz az úri életnek, és ezért ő még érzékenyebben érinti „őket.”

„Ráadásul nekem még elveim is vannak és szabad emberként dolgozom, szóval nem nagyon tudnak kibillenteni a saját pályámról”

– írta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!