Euronews: Terrorista állammá nyilváníthatja az Európai Parlament Oroszországot

2022. november 17. – 09:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Terrorista állammá nyilváníthatja Oroszországot az Európai Parlament a jövő héten. Az Euronews brüsszeli információi szerint ugyanis három frakció, az Európai Néppárt, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint a Renew Europe is erről szóló javaslatot fog benyújtani. A portál tudósítója által látott néppárti dokumentumban azt írják az EU-s politikusok, hogy Oroszország megpróbálja megfélemlíteni és elpusztítani az ukrán nemzetet.

A kezdeményezés precedens nélküli: az EU történetében eddig nem volt példa arra, hogy az unió egy országot a terrorizmus támogatói közé soroljon.

Az Euronews információi szerint a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt képviselői vitáznak az említett szövegen, amely a háborús bűnök miatt terrorista állammá nyilvánítaná Oroszországot, és felszólítaná az EU-t a diplomáciai kapcsolatok megszakítására. A Renew Europe és az Európai Konzervatívok és Reformerel frakciója is hasonló szöveget nyújt majd be. Az Európai Parlament állásfoglalásai jogilag nem kötelező érvényűek, de komoly jelképes értékkel bírnak.

Az Európai Néppártban előkészített javaslat úgy fogalmaz, hogy Oroszország szándékosan követ el bűncselekményeket ukránok ellen, ezek között a civilek tömeges legyilkolása és az infrastruktúra rombolása is szerepel. De szó van emberrablásról, nemi erőszakról,kitelepítésekről is a terrorista cselekmények között.

„Az ilyen erőszakos terrorista cselekményeknek az orosz hadsereg részéről nincs katonai jelentőségük, ezek célja kizárólag a terror. Ehhez az Orosz Federáció reguláris és irreguláris alakulatait használják fel bűnözők és külföldi zsoldosok segítségével” – áll a szövegben.

Az EU terrorlistáján jelenleg 13 szervezet szerepel, köztük a Hamász és a Hezbollah katonai szárnya. Egyetlen államot sem adtak még ehhez a listához. Ahhoz, hogy az EU ténylegesen felvegye a listára Oroszországot, a 27 uniós tagállam egyhangú támogatására lenne szükség.

A néppárti képviselők azt is szeretnék elérni, hogy az EU által befagyasztott orosz vagyontárgyakat kobozzák el, és fordítsák Ukrajna újjáépítésére. Ennél is radikálisabb gondolat az, hogy szerintük az EU-nak fokozatosan meg kellene szüntetnie a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal és a tagországok mindegyikéből ki kellene utasítani az orosz nagyköveteket.

Az Európai Parlementben a jövő héten kedden szavaznak majd az ügyről. Addig elképzelhető az is, hogy a szöveg legradikálisabb kitételeit visszavonják azért, hogy a képviselők többsége támogatni tudja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!