Orosz–ukrán tárgyalás nyugati szándékáról beszél az NBC News

2022. november 10. – 07:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem valószínű, hogy az orosz vagy az ukrán oldal képes lenne elérni katonai céljait, így a tél közeledte jó alkalom lehet az orosz–ukrán tárgyalásokra – írta az NBC News nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozva. Ez új hang az elmúlt hónapokból, különösen annak fényében, hogy az orosz erők az általuk elfoglalt Herszonból való visszavonulásról kezdtek beszélni. Igaz, egyelőre kérdés, hogy valóban kivonulnak-e a területről, amelyet a február 24-én Ukrajna ellen indított invázió első napjaiban foglaltak el.

Az ukrán fél szerint az orosz bejelentést kétséggel kell fogadni, időnyerési szándék és a pozícióik megerősítése is lehet mögötte.

Oroszország a külügyi szóvivőn, Marija Zaharován keresztül már jelezte, hogy a valós helyzet figyelembevételével Moszkva kész a tárgyalásokra – bár hogy ez pontosan mit jelent, az nem egyértelmű.

Az NBC News megjegyzi, hogy az Egyesült Államok elnöki megbízottja, Jake Sullivan a múlt héten váratlanul Kijevbe látogatott, állítólag a diplomáciai megoldás lehetőségét is vizsgálva. A lap forrása hangsúlyozta, hogy a diplomata nem gyakorolt nyomást az ukrán félre, és nem volt utalás arra, hogy ez azonnali lépést indokolna Kijev részéről.

Volodimir Zelenszkij korábban egyébként jelezte: a tárgyalás előfeltétele

  • Ukrajna területi integritásának helyreállítása,
  • az okozott háborús károk anyagi jóvátétele,
  • a háborús bűnök feltárása,
  • és garanciák biztosítása arra, hogy a háború nem ismétlődhet meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!