Többtonnányi szén-dioxid-kibocsátást termeltek a klímacsúcs résztvevői a magángépeikkel

2022. november 9. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC annak járt utána, hogy az ENSZ éves klímakonferenciáján (COP27) résztvevő delegációk mekkora szén-dioxid-kibocsátást termelhettek azzal, hogy magángéppel utaztak az esemény helyszínére, az egyiptomi Sarm es-Sejkbe. A BBC arra jutott, hogy még egy pár órás repülőút is jelentős, egy utasra vetítve körülbelül 3 tonnányi kibocsátással járhat.

A klímacsúcsra több mint 200 ország kormánya kapott meghívást, de környezetvédelmi jótékonysági szervezetek, agytrösztök, vállalkozások és vallási csoportok is részt vesznek a találkozón. A FlightRadar24 szerint a konferencia kezdete előtt, november 4. és 6. között 36 magángép landolt a sarm es-sejki reptéren. További 64 gép érkezett Kairóba, közülük 24 Sarm es-Sejkből. Összesen 40 különböző helyről érkeztek magángépek erre a két reptérre ezekben a napokban.

A magángépek jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az üzemanyag elégetésével. Az egy kilométerre vetített kibocsátást tekintve minden más közlekedési eszköznél környezetszennyezőbbek. Még a polgári közlekedésben használt nagyobb utasszállító gépekhez képest is azok, ha az utasok számára lebontva nézzük a kibocsátás mértékét.

Klímaaktivisták tüntetnek az amszterdami Schiphol repülőtéren – Fotó: Remko De Waal
Klímaaktivisták tüntetnek az amszterdami Schiphol repülőtéren – Fotó: Remko De Waal

Többféle típust használtak a klímacsúcsra érkező delegációk, de a leggyakoribb a Gulfstream G650 nevű jet volt, ami óránként 1893 liter kerozint használ el. Tehát például az ötórás Amszterdam-Sarm es-Sejk repülőút alatt közel 9500 liter üzemanyagot éget el a gép, ami 24 tonnányi szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg. Ehhez jönnek még az egyéb üvegházhatású gázok, amelyek a repülés alatt keleteznek, így a valós kibocsátás 45 tonna körül alakul, ami 15 utassal számolva 3 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást jelent fejenként. Ha viszont menetrendszerinti géppel utaztak volna, ez csak fél tonna lenne.

A brit miniszterelnök és a brit külügyminiszter egy átalakított Airbus A330-MRT típusú géppel utazott. A nyilvánosan elérhető adatok alapján a brit delegáció repülőútja 150-165 tonnányi szén-dioxid-kibocsátással járt. Azt nem árulta el a brit kormány, hogy hányan utaztak a gépen. Csupán annyit közöltek a BBC kérdésére, hogy a kategóriájában ez az egyik legalacsonyabb kibocsátású gép.

A magángépek miatt az ismert klímaaktivista, Greta Thunberg is élesen kritizálta a COP27 résztvevőit. Ráadásul a tavalyi, Skóciában tartott COP26 kibocsátása kétszer olyan magas volt, mint az előző évi találkozóé. Az egyiptomi klímakonferencia kezdete előtt egy nappal, szombaton, az amszterdami Schiphol repülőtéren a betonra ülve klímaaktivisták tartották fel több repülőgép indulását, így tiltakozva a szén-dioxid-kibocsátás ellen.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!