Leszereltek egy késes támadót

2022. november 9. – 00:59

Másolás

Vágólapra másolva

A választások alapvetően rendben zajlanak, a CNN élő tudósítása alapján eddig a következő incidensek történtek:

  • Wisconsin állam legnagyobb városában, Milwaukee-ban egy késsel fenyegetőző ember akarta bezáratni az egyik szavazókört, azonban a rendőrség még azelőtt letartóztatta őt, hogy bármiféle kárt okozhatott volna, és a voksolás is csak fél órára állt le.
  • A texasi Bell megyében a helyi bíróság egy órával meghosszabbította a szavazókörök nyitvatartását, mivel ennyi ideig nem működtek a választók azonosítására szolgáló gépek.
  • Az Arizona állambeli Maricopa megyében a nyomtatóbeállítások okoztak bonyodalmat, ugyanis a szavazólapokra túl halványan ütötték rá a voksolás időpontját. A mindenhol csalást szimatoló Trump-hívők közül néhányan már rá is repültek az esetre, és a republikánus választók elriasztására tudatosan kitervelt csúszásokról és kétórás sorbanállásokról kezdtek el posztolni. Az állam republikánus kormányzójelöltje, Kari Lake azt nyilatkozta, hogy „nem bízik azokban, akiket a választók a szavazás lebonyolításával bíztak meg”, és ha megválasztják, akkor prioritásai között lesz az állam választási eljárásainak reformja is. A szélsőjobboldal ideológiai iránytűjévé vált QAnon összeesküvés-elmélethez több szálon kapcsolódó Lake egyébként Joe Bident illegitim elnöknek tartja, aki egy elcsalt választáson bitorolta el az elnökséget Donald Trumptól. A problémát egyébként helyi illetékesek nem tartották sem rendkívülinek, sem váratlannak, a szavazás gyorsan újraindult.
Elektronikus szavazógépek Milwaukee-ban Fotó: Daniel Steinle / Reuters
Elektronikus szavazógépek Milwaukee-ban Fotó: Daniel Steinle / Reuters
  • Ohio államban a választási hatóságnak több álhírre is azonnal rá kellett vetnie magát: Twitteren cáfolták például azt, hogy elromlottak volna a szavazógépek vagy hogy utolsó pillanatban helyeztek volna át szavazóköröket. Az államban egy gyorsreagálású twitter-kommandóval készültek a készültek a tömeges dezinformációra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!