A két kulcsfontosságú küzdelem, ami hamarosan el fog dőlni

2022. november 9. – 02:17

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról néhány perce írtunk, zárnak a szavazókörök az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért államban, a keleti-parti Georgiában. Az állam kormányzói posztjáért már 2018-ban is nagy harcban maradt alul a demokrata párti Stacey Abrams a republikánus Brian Kemppel szemben, Abrams idén próbál visszavágni négy évvel ezelőtt – általa azóta sem elismert – vereségéért. A meglehetősen konzervatív Kempnek sikerült az, ami kevés republikánusnak: egy Donald Trump által támogatott riválissal szemben is elnyerte a jelöltséget, sőt, a 2020-ban is csatatér-államnak számító Georgia nagy részén sikerült megakadályozni a választás legitimitását megkérdőjelező trumpisták jelölését.

A másik fontos Georgia állambeli versenyről részletesen is írtunk. Ez az egyik szenátusi mandátumért zajlik, melyet 2021-ben az egykori atlantai hitszónok, Raphael Warnock húzott be a demokratáknak, és melyet a republikánusok Trump régi barátja, valósághow-szereplője, Herschel Walker egykori NFL-sztár bevetésével akarnak visszaszerezni. Ugyan a magát keresztény-konzervatívnak valló, radikálisan abortuszellenes Walkert saját volt barátnői vádolták meg azzal, hogy abortuszra kényszerítette őket, és saját fia határolódott el tőle, az exsportoló nevét minden háztartásban ismerik és – ha másért nem is, karrierje miatt – tisztelik. És ez a hírnév a demokrata jelölteket sújtó általános trendekkel karöltve a felmérések szerint jobban motiválja a szavazókat a botrányoknál.

Buli előtti életkép Herschel Walker szenátorjelölt eredményvárójáról Fotó: Jonathan Ernst / Reuters
Buli előtti életkép Herschel Walker szenátorjelölt eredményvárójáról Fotó: Jonathan Ernst / Reuters

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!