Orbán: Ukrajna már a háború előtt működésképtelen ország volt

2022. október 28. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor az orosz-ukrán háború kapcsán Ukrajna finanszírozásáról, az oroszok elleni szankciókról, a gázárról és a lehetséges újabb árstopokról is beszélt. „A józan ész előbb-utóbb teret nyer” a miniszterelnök szerint, és mindenki belátja, hogy jobb lenne, ha nem lenne háború. Az orosz-ukrán háborúnak pedig úgy lehet véget vetni, ha tűzszünetet kötnek a felek, és tárgyalóasztalhoz ülnek. Vannak olyan hangok még Európában, amelyek azt mondják, hogy a háborút végig kell vinni, és az egyik félnek győznie kell, de ez azt jelentené a miniszterelnök szerint, hogy még hosszú évekig háború lenne Európa szomszédságában. A magyar kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjúját szemlézte a Telex.

Minden rossznak oka: a brüsszeli szankciók

Orbán szerint az infláció mögött is a szankciók állnak, szankciók nélkül pedig az árak a felére csökkennének. Hozzátette: a kormány mindent megtesz azért, hogy az inflációt letörje.

Orbán azt is elmondta, hogy a kormány hamarosan dönt, hogy az árstopos termékek listáját újabbakkal bővítse.

Nem lesz gond a téli gázellátással a miniszterelnök szerint

Orbán szerint két kérdés van az energiával kapcsolatban, az egyik, hogy van-e forrás, és ha igen, akkor az mennyiért adja. A miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnököt idézte, aki azt mondta, hogy „az nem barátság, ha az amerikaiak négyszer olyan drágán adják a gázt.” Orbán szerint a magas energiaárak egyetlen ellensége, ha minél több gázt szállítunk be. A miniszterelnök szerint Magyarországnak elég gáza van télire.

Ma azért magas az energia és a gáz ára Európában, mert az unió szankciókat vetett ki – mondta. Magyarország igyekszik kivonni magát a rossz döntések következményei alól, de ha az uniós országokban romlik a helyzet, az nálunk is érződik a közös piac miatt. A zavaros helyzetben megjelentek a spekulánsok is a miniszterelnök szerint, akik nyerészkedni szeretnének a válságon.

Ukrajna

A miniszterelnök elmondta, hogy Ukrajnával kapcsolatban három nagy kiadás van:

  • Az első a háború költségei, ide tartoznak fegyverek, eszközök és gazdasági kiadások, amire az Európai Uniónak külön, 9 milliárd euró körüli kerete van, és nem igényel újabb befizetéseket.
  • A kettes számú Ukrajna újjáépítési költsége, amivel akkortól számolhatunk, ha vége lesz a háborúnak. Orbán közölte: ezek beláthatatlanul nagy számok.
  • A harmadik az Ukrajna működéséhez szükséges összeg. Orbán leszögezte: Ukrajna működésképtelen, az ország a háború előtt sem tudta működtetni a gazdaságát. A működéshez szükséges összeg havonta nagyjából 5 milliárd euró lehet, a kérdés viszont az, hogy Ukrajna kitől kapja meg ezt a pénzt. Az USA és Európa folyamatosan egyeztet, és kérdéses, hogy ebben részt akarnak-e ebben az uniós tagállamok.

Az EU-csúcsról

Orbán szerint a szokásosnál mindenki idegesebb volt a múlt heti EU-csúcson, mivel minden ország bajban van, és sok problémára kéne megoldást találni.

A kormányfő úgy véli, hogy az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban egyre inkább felerősödik a közvélemény azon hangja, miszerint tűzszünet és béketárgyalások kellenek, mert ebben az esetben nem nehezíti tovább az Unióban élő emberek életét a háború. Hozzátette: Magyarországon józan emberek élnek, itt eleve ez volt a kiindulópont, hogy legyen béke.