Hszi Csin-ping maradt a Kínai Kommunista Párt főtitkára

2022. október 23. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét Hszi Csin-ping kínai elnököt választották a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárává, az államfő így várhatóan harmadik ötéves ciklusát kezdheti meg – írja az MTI. Az országot irányító KKP központi bizottságának közleményéből az is kiderül, hogy Hszit újraválasztották a KKP katonai bizottságának elnökévé is.

A megválasztott főtitkárt elnöki tisztségébe várhatóan a 2023 márciusában tartandó Országos Népi Gyűlésen iktatják be.

Kijelölték továbbá a KKP politikai bizottságának (pb) állandó bizottságát is. A párt legfontosabb szervének számító, jelenleg héttagú, Hszi Csin-ping vezette testületébe beválasztott négy új tag Hszi Csing-ping köreiből került ki.

Hszi Csin-ping a megválasztása utáni sajtótájékoztatón – Fotó: Tingshu Wang / Reuters
Hszi Csin-ping a megválasztása utáni sajtótájékoztatón – Fotó: Tingshu Wang / Reuters

Megválasztását követő sajtótájékoztatóján Hszi Csin-ping leszögezte, hogy bár Kína nem tud fejlődni a világ többi része nélkül, „a világnak is szüksége van Kínára”. Egyúttal méltatta az ország „két csodáját”, a gyors gazdasági növekedését és hosszútávú társadalmi stabilitását is.

„A kínai gazdaság ellenállóvá vált, és rendkívül nagy mozgástérre tett szert”

– fogalmazott az államfő.

A 69 éves Hszi Csin-ping elnöki mandátumát a kínai törvények nem korlátozzák, miután a pekingi törvényhozás 2018-ban eltörölte azt a jogszabályt, amelynek értelmében az ország első embere legfeljebb két mandátumot tölthet ki.

A 96 millió párttagot számláló KKP-t a több száz fős központi bizottság, a mintegy 25 fős politikai bizottság, valamint a pb tagjaiból álló, szűk körű, 7-9 fős pb állandó bizottság irányítja.

Szombaton ért véget a KKP ötévente megrendezett, egyhetes pártkongresszusa, amelynek során elfogadták a KKP alapszabályának módosítását is. A módosítás tovább erősíti Hszi Csin-ping kínai elnök, pártfőtitkár politikai hatalmát.

A záróülés egyébként meglehetősen furcsa eseménysorral zárult: az ülés közepén megjelent két teremőr, és kitessékelték az előző elnököt, Hu Csin-taót, akiről úgy látszott, hogy nem igazán érti, mi történik. A párt egyelőre nem kommentálta az esetet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!