Hszi Csin-ping maradt a Kínai Kommunista Párt főtitkára

2022. október 23. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét Hszi Csin-ping kínai elnököt választották a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárává, az államfő így várhatóan harmadik ötéves ciklusát kezdheti meg – írja az MTI. Az országot irányító KKP központi bizottságának közleményéből az is kiderül, hogy Hszit újraválasztották a KKP katonai bizottságának elnökévé is.

A megválasztott főtitkárt elnöki tisztségébe várhatóan a 2023 márciusában tartandó Országos Népi Gyűlésen iktatják be.

Kijelölték továbbá a KKP politikai bizottságának (pb) állandó bizottságát is. A párt legfontosabb szervének számító, jelenleg héttagú, Hszi Csin-ping vezette testületébe beválasztott négy új tag Hszi Csing-ping köreiből került ki.

Hszi Csin-ping a megválasztása utáni sajtótájékoztatón – Fotó: Tingshu Wang / Reuters
Hszi Csin-ping a megválasztása utáni sajtótájékoztatón – Fotó: Tingshu Wang / Reuters

Megválasztását követő sajtótájékoztatóján Hszi Csin-ping leszögezte, hogy bár Kína nem tud fejlődni a világ többi része nélkül, „a világnak is szüksége van Kínára”. Egyúttal méltatta az ország „két csodáját”, a gyors gazdasági növekedését és hosszútávú társadalmi stabilitását is.

„A kínai gazdaság ellenállóvá vált, és rendkívül nagy mozgástérre tett szert”

– fogalmazott az államfő.

A 69 éves Hszi Csin-ping elnöki mandátumát a kínai törvények nem korlátozzák, miután a pekingi törvényhozás 2018-ban eltörölte azt a jogszabályt, amelynek értelmében az ország első embere legfeljebb két mandátumot tölthet ki.

A 96 millió párttagot számláló KKP-t a több száz fős központi bizottság, a mintegy 25 fős politikai bizottság, valamint a pb tagjaiból álló, szűk körű, 7-9 fős pb állandó bizottság irányítja.

Szombaton ért véget a KKP ötévente megrendezett, egyhetes pártkongresszusa, amelynek során elfogadták a KKP alapszabályának módosítását is. A módosítás tovább erősíti Hszi Csin-ping kínai elnök, pártfőtitkár politikai hatalmát.

A záróülés egyébként meglehetősen furcsa eseménysorral zárult: az ülés közepén megjelent két teremőr, és kitessékelték az előző elnököt, Hu Csin-taót, akiről úgy látszott, hogy nem igazán érti, mi történik. A párt egyelőre nem kommentálta az esetet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!