Ukrajna hőtermelő infrastruktúrájának több mint felére mérhettek már csapást az oroszok

2022. október 21. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erről az ukrán energiaügyi miniszter, Herman Haluscsenko beszélt pénteken a Reutersnek, ezzel pedig több milliárd dolláros károkat okozott az országnak. A miniszter hozzátette, hogy nem minden egység állt le a támadások miatt, de összességében így is a teljes kapacitás legalább feléről van szó, amivel a héten 4000 megawattnyi teljesítményt veszítettek el. Haluscsenko szerint ezen a ponton az ország teljes energiatermelő infrastruktúrájának 30-40 százalékát érhette találat,

azaz egyelőre nem sikerült teljesen megsemmisíteni az ukrán energiaellátó rendszert, bár a támadásoknak szerinte egyértelműen ez a célja.

Ahogy azt legfrissebb elemzésünkben is írtuk, a Krími híd elleni, október eleji szabotázsakcióra Oroszország intenzív rakéta- és dróntámadásokkal válaszolt. Az ukrán nagyvárosokat, köztük a fővárost, Kijevet lassan másfél hete rendszeresen érik a csapások. A támadások főként a lakossági civil infrastruktúrát célozták, erőműveket, alállomásokat és transzformátorokat, hőközpontokat, valamint vízműveket romboltak le.

A támadások egyaránt értek eddig érintetlenül hagyott erőműveket és próbáltak a földdel egyenlővé tenni olyan létesítményeket, amelyeket már korábban is célba vettek az oroszok. Ha Oroszország folytatja az ukrán energetikai infrastruktúra rombolását, annak a tél közeledtével rendkívül súlyos társadalmi és gazdasági következményei lehetnek, ezek csillapítására Haluscsenko szerint az energiaimport jelenthet megoldást. Erről egyébként egyes kereskedők már el is kezdtek tárgyalni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!