Szinte 100 bevándorlót talált a görög határrendészet az Evrosz folyó közelében, akiket a törökök meztelenül hajtottak neki a határnak

2022. október 16. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

A görög rendőrség megmentett egy 92 illegális bevándorlóból álló csoportot, akiket meztelenül és néhányan sérülésekkel találtak a Törökországgal közös északi határ közelében – közölte a rendőrség szombaton.

A menekülteket, akik mind férfiak, pénteken fedezték fel a Görögország és Törökország határát jelző Evrosz folyó közelében – közölte a görög rendőrség közleményében.

A görög rendőrség és a Frontex uniós határvédelmi ügynökség tisztviselői által végzett vizsgálat bizonyítékot talált arra, hogy a menekültek Törökországból gumicsónakokkal léptek át a folyón görög területre – közölte a rendőrség.

„A határrendészek... 92 illegális menekültet fedeztek fel ruha nélkül, akik közül néhánynak sérülések voltak a testén” – áll a közleményben. Nem volt világos, hogy a férfiak hogyan és miért veszítették el ruháikat.

A görög bevándorlásügyi miniszter, Notis Mitarachi egy tweetben azt írta, hogy Törökország bánásmódja a menekültekkel „a civilizáció szégyene”. Azt mondta, Athén elvárja, hogy Ankara kivizsgálja az esetet.

Görögország 2015-ben és 2016-ban az európai migrációs válság frontvonalában volt, amikor mintegy egymillió menekült érkezett az országba a szíriai, iraki és afganisztáni háború és szegénység elől, főként Törökországon keresztül.

Az érkezők száma azóta csökkent. A görög hatóságok azonban közölték, hogy az utóbbi időben megnövekedett a török szárazföldi határon és a görög szigeteken keresztül érkező próbálkozók száma.

Görögország sürgette Törökországot, hogy tartsa tiszteletben az Európai Unióval 2016-ban kötött megállapodást, amelyben Ankara vállalta, hogy több milliárd eurós segélyért cserébe megfékezi a bevándorlóáramlást Európába.

Törökország azt állítja, hogy fokozta az embercsempészet megakadályozására irányuló intézkedéseket és tagadta, hogy köze lenne ahhoz az incidenshez, amelyben Görögország 92 illegális migránst talált a Törökországgal közös északi határ közelében. Iszmail Catakli török belügyminiszter-helyettes szombaton késő este válaszolt Notis Mitarachi görög migrációs miniszter tweetjére.

„Mivel egyetlen olyan esetet sem tudtatok találni, amelyben Törökország megsértette volna az emberi jogokat, csak a saját kegyetlenségetek képét próbáljátok leleplezni, mintha Törökország tette volna” – írta Catakli a Twitteren.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!