Két régiót zártak le Ugandában az Ebola terjedése miatt

2022. október 16. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Uganda két régiójában is karantént és kijárási korlátozást jelentett be Yoweri Museveni államfő, aki korábban azt mondta, hogy az Ebola esetében nem lesz szükség a Covid idején bevezetett intézkedésekhez hasonlókra. Azonban mégis elrendelte, hogy a bárok, éjszakai szórakozóhelyek, templomok és szórakoztatóközpontok zárva legyenek a következő 21 napban Mubende és Kassanda régiókban, és hamarosan kijárási tilalom érvényben lesz.

A BBC tudósítása szerint eddig hivatalosan 58 esetben mutatták ki Ugandában az Ebola-fertőzést, és 19-en halálos áldozatot regisztráltak a hatóságok, de valójában ennél magasabbak lehetne a számok. Az új Ebola-járvány szeptember elején tört ki Mubende régióban, 80 kilométerre Kampala fővárostól. Egy 24 éves férfi fertőződött meg, ő és családjának hat tagja belehaltak a fertőzésbe. Továbbra is Mubende számít a járvány epicentrumának, és úgy tűnik, hogy a fővárosra nem terjedt át a járvány, noha itt is felfedeztek egy esetet, de a később a betegségbe ugyancsak belehalt személy, a hivatalos egészségügyi tájékoztatás szerint Mubendéből érkezett.

A két lezárt régióba beutazni, és azokat elhagyni sem lehet, egyedül a teherszállítók léphetik át a területek határait.

A 2013 és 2016. közötti, nyugat-afrikai, 11 ezer ember halálát okozó Ebola-járványt a zairei Ebola-vírus okozta, amely ellen már van vakcina. Ugandában azonban a szudáni Ebola-vírus fertőz, amely ellen még nem fejlesztettek ki védőoltást.

A vírus testnedvekkel terjed, a fertőzés tünetei a hányás, hasmenés, és néhány esetben belső és külső vérzések. A vírus lappangási ideje minimum két nap, de akár három hét is lehet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!