Két régiót zártak le Ugandában az Ebola terjedése miatt

2022. október 16. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Uganda két régiójában is karantént és kijárási korlátozást jelentett be Yoweri Museveni államfő, aki korábban azt mondta, hogy az Ebola esetében nem lesz szükség a Covid idején bevezetett intézkedésekhez hasonlókra. Azonban mégis elrendelte, hogy a bárok, éjszakai szórakozóhelyek, templomok és szórakoztatóközpontok zárva legyenek a következő 21 napban Mubende és Kassanda régiókban, és hamarosan kijárási tilalom érvényben lesz.

A BBC tudósítása szerint eddig hivatalosan 58 esetben mutatták ki Ugandában az Ebola-fertőzést, és 19-en halálos áldozatot regisztráltak a hatóságok, de valójában ennél magasabbak lehetne a számok. Az új Ebola-járvány szeptember elején tört ki Mubende régióban, 80 kilométerre Kampala fővárostól. Egy 24 éves férfi fertőződött meg, ő és családjának hat tagja belehaltak a fertőzésbe. Továbbra is Mubende számít a járvány epicentrumának, és úgy tűnik, hogy a fővárosra nem terjedt át a járvány, noha itt is felfedeztek egy esetet, de a később a betegségbe ugyancsak belehalt személy, a hivatalos egészségügyi tájékoztatás szerint Mubendéből érkezett.

A két lezárt régióba beutazni, és azokat elhagyni sem lehet, egyedül a teherszállítók léphetik át a területek határait.

A 2013 és 2016. közötti, nyugat-afrikai, 11 ezer ember halálát okozó Ebola-járványt a zairei Ebola-vírus okozta, amely ellen már van vakcina. Ugandában azonban a szudáni Ebola-vírus fertőz, amely ellen még nem fejlesztettek ki védőoltást.

A vírus testnedvekkel terjed, a fertőzés tünetei a hányás, hasmenés, és néhány esetben belső és külső vérzések. A vírus lappangási ideje minimum két nap, de akár három hét is lehet.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!