NATO-főtitkár: ha Oroszország atomfegyvert használ, a Nyugat válaszolni fog

2022. október 13. – 20:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: súlyos következményei lennének, ha Oroszország nukleáris fegyvert, vagy bármilyen nukleáris eszközt alkalmazna Ukrajna ellen. Az orosz nukleáris fenyegetés a legveszélyesebb és legfelelőtlenebb a háború februári megkezdése óta. Ilyen eszközök alkalmazása alapjaiban változtatná meg a konfliktus természetét" – emelte ki a főtitkár azután, hogy a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján egy közös európai lég- és rakétavédelmi rendszer létrehozása mellett döntöttek.

Stoltenberg elmondta azt is, hogy "rendkívül távoliak" az olyan a körülmények, amelyek során a katonai szövetségnek nukleáris fegyverekhez kellene nyúlnia. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris retorikája veszélyes és felelőtlen, a NATO pedig komolyan veszi ezeket a fenyegetéseket és figyelemmel követik az oroszok hadgyakorlatait.

Ezzel összefüggésben aláhúzta:

egyetlen tagország megtámadása azt jelentené, hogy aktiválják a katonai szövetség alapszerződésének kollektív védelemről szóló pontját, a washingtoni szerződés 5. cikkét.

Oroszország fenyegetéseivel kapcsolatban Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a brüsszeli Diplomáciai Akadémia megnyitóján nyilatkozott csütörtökön, ahol arra figyelmeztette Moszkvát, hogy atomfegyverek használata esetén a Nyugat katonai válasza „megsemmisítené” az orosz katonai erőket.

„Putyin azt mondja, hogy nem blöfföl. Nos, nem is engedheti meg magának, hogy blöfföljön, és világossá kell tenni, hogy az Ukrajnát támogató emberek, az Európai Unió és a tagállamok, valamint az Egyesült Államok és a NATO sem blöffölnek.

Bármilyen nukleáris támadás Ukrajna ellen olyan választ von maga után – nem nukleáris választ, de erős választ – katonai oldalról, aminek következtében az orosz hadsereg megsemmisülne”

– idézi Borellt a Telex.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!