Románia is csatlakozna a közös európai légvédelem kiépítéséhez

2022. október 13. – 12:15

frissítve

Románia is csatlakozna a közös európai légvédelem kiépítéséhez
Az izraeli fejlesztésű Arrow 3 rakétavédelmi rendszer – Fotó: iai.co.il

Másolás

Vágólapra másolva

Közös légvédelmi rendszer beszerzéséről írt alá szándéknyilatkozatot csütörtökön 14 NATO-tagország, köztük Románia és Magyarország is, írja a Reutersre hivatkozva a Hotnews.ro.

Az Európai Égi Pajzs Kezdeményezés (European Skyshield Initiative, ESSI) résztvevői Németország, Nagy-Britannia, Norvégia, Finnország, Belgium, Hollandia, Lettország, Litvánia, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország, Bulgária és Románia.

Olaf Scholz német kancellár augusztus végén jelentette be a projektet, akkor azt mondta, hogy szerinte egy európai légvédelmi rendszer hatékonyabb lenne, mintha minden ország saját maga építené ki a drága és rendkívül összetett légvédelmi rendszerét.

A közös európai légvédelmi rendszer kiépítését leginkább az Oroszország fenyegetései miatt aggódó kelet-európai államok üdvözölték, Franciaország és Lengyelország viszont elzárkózott az ajánlattól, írja az Euractiv.com.

Az európai sajtóban megjelent információk szerint valószínű, hogy az izraeli-amerikai fejlesztésű Arrow 3-at szereznék be, ami egy interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) lelövésére kifejlesztett rakétarendszer.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!