Ukrajna keddtől nem szállít villamos energiát az EU-ba

2022. október 10. – 21:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az újabb orosz bombázások következtében keddtől nem exportál Ukrajna elektromos áramot az Európai Unió államaiba és a Moldovai Köztársaságba – közölte hétfő este az ukrán energiaügyi miniszter, German Galushchenko.

A miniszter televíziós bejelentkezésében elmondta: Oroszország a megszállás óta nem okozott akkora kárt az ukrán energiahálózat infrastruktúrájában, mint a hétfői bombázások során.

„Oroszország továbbra is »energiaterrort« gyakorol Ukrajna ellen és így fokozza a nyomást az Európai Unióra. Az ukrán villamos energia, amelyet az EU-val való szinkronizálást követően exportáltunk, illetve külön hálózaton szállítottuk a Moldovai Köztársaságba is, segítette Európát az orosz gáztól való függetlenedésben (…). Ukrajna a több mint 7 hónapja orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű leállása után is teljesítette az európai partnerekkel szembeni villamosenergia-exportra vonatkozó kötelezettségeit, de a mai bombázás – ami generátorokat és erőműveket ért – arra kényszeríti Ukrajnát, hogy 2022. október 11-től leállítsa a villamos energia szállítását, annak érdekében, hogy stabilizálni tudjuk a saját rendszerünket” – mondta Galushchenko.

Az ukrán hálózatot az orosz megszállás után nem sokkal, március közepén kapcsolták be az európai hálózatba, azelőtt inkább az orosz infrastruktúrával állt összeköttetésben. Az ukránok júliustól, főként a romániai infrastruktúrán keresztül szállították exportra a villamos energiát, azt remélve, hogy 2022 végéig 1,5 milliárd eurós exportot érhetnek el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!