Ukrajna keddtől nem szállít villamos energiát az EU-ba

2022. október 10. – 21:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az újabb orosz bombázások következtében keddtől nem exportál Ukrajna elektromos áramot az Európai Unió államaiba és a Moldovai Köztársaságba – közölte hétfő este az ukrán energiaügyi miniszter, German Galushchenko.

A miniszter televíziós bejelentkezésében elmondta: Oroszország a megszállás óta nem okozott akkora kárt az ukrán energiahálózat infrastruktúrájában, mint a hétfői bombázások során.

„Oroszország továbbra is »energiaterrort« gyakorol Ukrajna ellen és így fokozza a nyomást az Európai Unióra. Az ukrán villamos energia, amelyet az EU-val való szinkronizálást követően exportáltunk, illetve külön hálózaton szállítottuk a Moldovai Köztársaságba is, segítette Európát az orosz gáztól való függetlenedésben (…). Ukrajna a több mint 7 hónapja orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű leállása után is teljesítette az európai partnerekkel szembeni villamosenergia-exportra vonatkozó kötelezettségeit, de a mai bombázás – ami generátorokat és erőműveket ért – arra kényszeríti Ukrajnát, hogy 2022. október 11-től leállítsa a villamos energia szállítását, annak érdekében, hogy stabilizálni tudjuk a saját rendszerünket” – mondta Galushchenko.

Az ukrán hálózatot az orosz megszállás után nem sokkal, március közepén kapcsolták be az európai hálózatba, azelőtt inkább az orosz infrastruktúrával állt összeköttetésben. Az ukránok júliustól, főként a romániai infrastruktúrán keresztül szállították exportra a villamos energiát, azt remélve, hogy 2022 végéig 1,5 milliárd eurós exportot érhetnek el.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!