Kirill pátriárka felszólította az orosz papokat, hogy két napig buzgón imádkozzanak a szülinapos Putyin egészségéért

2022. október 7. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kirill Moszkva pátriárkája, az orosz ortodox egyház feje arra kérte az ortodox püspököket, papokat, szerzeteseket és minden hívőt, hogy buzgón imádkozzanak Vlagyimir Putyin orosz elnök egészségéért, aki pénteken lett 70 éves – írta meg a meduza.io.

Kirill pátriárka különleges fohász szeretne országszerte a templomokba, amelyekben az orosz elnöknek egészséget és hosszú életet kell kívánniuk a híveknek. A Moszkvai Patriarchátus ugyanakkor hivatalos iránymutatásokat is közzétett az ortodox papság számára, amelyek a születésnapi imádságok pontos szavait is tartalmazzák.

Kirill pátriárka Vlagyimir Putyin orosz elnök elkötelezett támogatója, aki folyamatosan kiállt annak ukrajnai inváziója mellett is. Miután szeptember 21-én Putyin részleges mozgósítást jelentett be, Kirill pátriárka arra buzdította az orosz állampolgárokat, hogy ne féljenek a haláltól és induljanak harcba az ukrajnai háborúba. „Menjetek bátran, hogy teljesítsétek katonai kötelességeteket. És ne feledjétek, hogyha életeteket adjátok a hazáért, akkor Istennel lesztek az Ő országában, dicsőségben és örök életben” – jelentett ki akkor Kirill.

A külföldi híradások szerint azonban eddig 700 ezer orosz menekült el az országból a részleges mozgósítást elrendelése óta. 1914 és 1941 után ez volt a harmadik alkalom, hogy Moszkva (akkoriban még Orosz Birodalomként és Szovjetunióként) mozgósítást hirdetett az orosz férfiak körében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!