Kirill pátriárka arra biztatja az oroszokat Putyin mozgósítását követően, hogy ne féljenek a haláltól

2022. szeptember 23. – 18:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka arra biztatja az oroszokat – Putyin szerdán bejelentett részleges mozgósítását követően –, hogy ne féljenek a haláltól, írja a Spotmedia.

„Menjetek bátran, hogy teljesítsétek katonai kötelességeteket. És ne feledjétek, hogy ha életeteket adjátok a hazáért, akkor Istennel lesztek az Ő országában, dicsőségben és örök életben” – mondta a moszkvai Zachatievsky kolostorban tartott prédikációjában. Kirill hangsúlyozta, hogy az „igazhitű” embernek nem kell félnie a haláltól. Szerinte az ember akkor válik „legyőzhetetlenné”, ha már nem fél a haláltól.

„A hit nagyon erőssé teszi az embert, mert a mindennapi életből, az anyagi gondokból a lélekkel, az örökkévalósággal való törődésbe helyezi át a tudatát. A halálfélelem elűzi a harcost a csatatérről, a gyengéket arra készteti, hogy elárulják, sőt fellázadjanak testvéreik ellen. De az igazi hit elpusztítja a halálfélelmet” – mondta.

Kirill szerint az ukrán nép „veszélyben van”, hozzátéve, hogy most „nagyon fontos, hogy a szívekben ne legyen az az érzés, hogy ellenség van”. Felszólította az orosz állampolgárokat, hogy imádkozzanak a „szent Oroszország népei közötti testvéri érzések” megerősítéséért, hogy „az egyház egysége még erősebbé váljon”.

Kirill orosz ortodox pátriárka szolgál egy ortodox húsvéti istentiszteleten 2022. április 23-án késő este Moszkvában. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP
Kirill orosz ortodox pátriárka szolgál egy ortodox húsvéti istentiszteleten 2022. április 23-án késő este Moszkvában. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP


Az orosz ortodox egyház feje a háború kezdete óta arról beszél, hogy Oroszország „békeszerető hatalom”, amely nem bocsátkozik „katonai kalandokba”. Júniusban azt mondta, hogy Oroszország az egész világ „támadása alatt áll”, a féltékenység és az irigység érzései miatt. Kirill szerint ez azért van, mert Oroszország „más”.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Vlagyimir Putyin szerda reggel részleges mozgósítást jelentett be Oroszországban, és nukleáris fegyverekkel fenyegetett. Szergej Shigu védelmi miniszter szerint a részleges mozgósításban mintegy 300 ezer orosz vesz részt. Ez kétszerese az eddig Ukrajnába küldött katonák számának, amely a becslések szerint mintegy 150 000 fő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!