Szolidaritásból levágta a haját az Európai Parlament ülésén egy svéd képviselő

2022. október 5. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A strasbourgi közgyűlés szeme láttára vágott bele a hajába Abir Al-Sahlani, svéd EP-képviselő, így vállalt szolidaritást az iráni nőkkel – írja a SkyNews.

Az iraki származású politikus az Európai Parlamentben az iráni nők elnyomásáról is beszélt. A képviselő úgy fogalmazott: addig küzdenek, amíg iráni nők szabadok lesznek. Beszédét a „Dzsin, Dzsijan, Azadi” kurd szavakkal fejezte be, amit magyarra úgy lehetne lefordítani, hogy: „Nő, élet, szabadság”.

Ezután a képviselő elővett egy ollót, és levágta a lófarkát.

A szolidaritás jeléül nők ezrei vágnak bele saját hajukba, nemrég a több mint 50 francia művésznő, színészek, zenészek fejezték ki szolidaritásukat a szabadságukért küzdő iráni nőkkel azzal, hogy kamera előtt levágtak a hajukból egy darabot. Az erről készült összevágott videót Instagramra töltötték fel.

Irán azért forrong, mert az erkölcsrendészet letartóztatásában életét vesztette Mahsza Amini. A 22 esztendős kurd nő szeptember 13-án érkezett Teheránba az ország nyugati határán található Szakkez városából, hogy elintézzen néhány dolgot küszöbön álló egyetemi tanulmányaihoz. Erről itt írtunk bővebben.

Hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról lapunk ott élőket kérdezett, ezt a cikket itt olvashatják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!