Szlovéniában engedélyezik az azonos nemű pároknak a házasságot és az örökbefogadást

2022. október 4. – 19:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovén parlament kedden módosította a családtörvényt: beleiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is – írja az MTI. A jogszabályt 48 igen és 29 nem szavazattal fogadták el – számolt be erről az RTV szlovén közszolgálati televízió.

A módosított törvény a házasságot két személy szövetségeként határozza meg, és lehetővé teszi az azonos nemű házastársak számára, hogy ugyanolyan feltételekkel fogadjanak örökbe gyermeket, mint a nem azonos nemű párok.

A kormány által kidolgozott törvényjavaslatot két hónappal azután fogadták el, hogy az alkotmánybíróság kimondta: az azonos neműek házasságának és az általuk történő örökbefogadásnak a tilalma nem egyeztethető össze az alkotmánnyal.

Mindeközben Magyarországon nem ismerik el az azonos neműek jogát a házasságra, sőt, még az unión belül kötött melegházasságokat sem fogadják el hivatalosan. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Gulyás Gergely egy tavaly szeptemberi kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy elképzelhetetlenek tartja, hogy legalizálják a melegházasságot Magyarországon. A miniszter mindezt azután jelentette ki, hogy az Európai Parlament akkori állásfoglalása szerint az azonos neműek házasságát minden uniós tagállamnak el kell ismerni. Legalizálni szerinte a marihuánát lehet, az azonos neműek házassága viszont tényszerűen nem létezik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!