Legalább tíz ember meghalt az Ian hurrikán miatt Floridában

2022. szeptember 30. – 09:09

frissítve

Legalább tíz ember meghalt az Ian hurrikán miatt Floridában
Fort Myeres, Florida 2022. szeptember 29-én, az Ian pusztítása után – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Újra erősödni látszik az Egyesült Államok déli részét sújtó Ian hurrikán. A vihar 4-es erősségű, néhol 250 kilométer per órás széllökéssekkel érkező hurrikánként érte el Florida partjait szerdán, majd trópusi viharrá szelídült, helyi idő szerint csütörtök este azonban megint megkapta az 1-es szintű hurrikán besorolást. A legfrissebb hírek szerint már legalább 10 halottja van a viharnak.

A Nemzeti Hurrikánközpont (National Hurricane Center, NHC) előrejelzése szerint helyi idő szerint pénteken az Ian 1-es kategóriájú hurrikánként érkezik meg Dél-Karolinába, miközben a szél újra 129 kilométer per órássá erősödik.

A hírek szerint ez Florida történelmének eddigi legnagyobb vihara lehet.

A károk mértéke csütörtökön vált nyilvánvalóvá, amikor a segélyszolgálatok el tudták érni az első bajba jutott embereket, bár az áldozatok száma továbbra is bizonytalan.

Elárasztott utcák és romba dőlt otthonok az Ian nyomában a flordai Punta Gordában 2022. szeptember 29-én – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters
Elárasztott utcák és romba dőlt otthonok az Ian nyomában a flordai Punta Gordában 2022. szeptember 29-én – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters

Florida kormányzója, Ron DeSantis vészhelyzetet hirdetett, és felhívta a figyelmet, hogy a halottak száma még növekedhet. A kormányzó szerint egyes tengerparti városokban, köztük Fort Myers Beachen „leírhatatlan károkat” okozott a vihar. „Láttunk egy házat az Estero-öböl kellős közepén. Ahhoz, hogy oda kerüljön, a hatalmas szél és a viharhullám hátán szó szerint el kellett repülnie odáig” – mondta.

Csütörtökön Joe Biden elnök arra figyelmeztetett, hogy az Ian lehet Florida történetének leghalálosabb hurrikánja.

A PowerOutage.us nyomkövető webhely szerint több mint 2,3 millió háztartás maradt áram nélkül csütörtök este.

Ilyenkor nemcsak a szél, de a nyomában érkező árvíz is legalább annyira veszélyes: a BBC szerint például annyian rekedtek az otthonukban miatta Orlandóban, hogy a Nemzeti Gárda házról házra jár, és menti a bajba jutottakat. Néhányan arra kényszerültek, hogy kiússzanak az otthonukból. A Sanibel-sziget, amely a Mexikói-öböl egy népszerű nyaralóhelye, jelentős károkat szenvedett, a szigetre vezető egyetlen híd járhatatlanná vált, így a mentőcsapatoknak helikopterekkel és csónakokkal kellett elérniük a rászoruló lakosokat.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, szinte teljes áramszünetet okozva az országban. Puerto Ricóban már takarítanak utána, a hurrikán a múlt héten sújtotta a karibi szigetet. Itt is jelentős áramszünetet tapasztaltak, még mindig több mint 269 ezer háztartásban nincs áram.

(Reuters, BBC, AP)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!