Kirill pátriárka orosz egyházi kitüntetést küldött Semjén Zsoltnak

2022. szeptember 27. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kirill moszkvai pátriárka a Dicsőség és Becsület rend II. fokozatával tüntette ki Semjén Zsoltot, a kitüntetést Hilarion Budapest-magyarországi metropolita adta át a miniszterelnök-helyettesnek. Az átadó két héttel ezelőtt történt, de mivel a magyar kormány nem verte nagydobra az elismerést, így arra csak kedden bukkant rá a hvg.hu a Magyar Ortodox Egyházmegye kevéssé forgalmas honlapján.

Az átadó szeptember 13-án a „magyar kormány épületében” (hogy ez pontosan melyik, nem részletezték) nyújtotta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.

A méltatásból kiderül, hogy a kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, megemlékezve Semjén Zsolt hatvanadik születésnapjáról, illetve elismerve „a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét”. A segítség természetét nem részletezte a szöveg, de Semjén és a magyar kormány nem csak a magyarországi egyházmegyének, hanem magának Kirill pátriárkának tett nagy szívességet, amikor májusban a hatodik európai uniós szankciócsomag vétójával fenyegetett, ha a csomagból nem veszik ki a Vlagyimir Putyin politikáját kiszolgáló, az Ukrajna invázióját következetesen támogató Kirill moszkvai pátriárkára – akinek viselt dolgaival itt ismerkedhet meg – kimondott büntetőintézkedéseket. És mivel az uniós döntésekhez a 27 tagállam konszenzusára van szükség, az uniós politikusok berzenkedése ellenére a Bizottságnak engednie kellett a magyar követelésnek.

Hilarion metropolita arra is kitért méltatásában, hogy

a magyar miniszterelnök-helyettes gondját viseli annak, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék.

Semjén Zsolt válaszában őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának, és azt hangsúlyozta, hogy az ország javára végzett tevékenységére úgy tekint, mint Krisztus szolgálatára.

A hvg.hu ismertetője szerint a „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapították II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa határozatával. A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda „az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”. A rend három fokozatú, Semjén Zsolt a II. fokozatot kapta – a II. és a III. fokozat egyébként csak 2009 óta létezik, addig egyféle létezett belőle. A kitüntetéssel egy csillag, szalag és oklevél jár. A mellre tűzhető és a nyakba akasztható típusok ezüstből készültek, aranyozással, zománctechnológiával és egy galambot ábrázolnak, amelynek csőrében egy olajág van. A medálon a rend mottója – Pál apostol szavai: „Dicsőség és tisztelet a jót cselekvőnek” olvasható.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!