Kubában népszavazással döntöttek az azonos neműek házasságának alkotmányos jogáról

2022. szeptember 26. – 18:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új családjogi kódexről szavaztak vasárnap Kubában, ahol egy sor törvényi változtatás mellett az azonos neműek házassága és örökbefogadási joga mellett döntöttek a lakosok – számol be a fejleményekről a Telex.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A kubai Választási Tanács helyi idő szerint hétfőn reggel közölte az előzetes eredményeket, eszerint majdnem 4 millió polgár szavazott igennel, ami az érvényes szavazatok több mint 66%-át jelenti. Egy állami hírügynökség szerint a részvételi arány 74,1%-os volt.

A kubai parlament által pénteken előterjesztett törvény, amelyet most vasárnap társadalmi vitára bocsátottak, a fentiek mellett még nagyobb védelmet nyújtana a gyermekek és az idősek számára, bővítené a nők jogait, lehetővé tenné a házassági szerződéseket és a béranyaságot is, és a házimunka illetve a családi kötelességek egyenlő elosztását is előre mozdítaná.

Latin-Amerikában jelenleg hét országban engedélyezett az azonos neműek házassága: Argentínában, Brazíliában, Chilében, Costa Ricán, Ecuadorban, Kolumbiában és Uruguayban. Ezek közül az országok közül legutóbb Chile legalizálta az azonos neműek házasságát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!