Kubában népszavazással döntöttek az azonos neműek házasságának alkotmányos jogáról

2022. szeptember 26. – 18:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új családjogi kódexről szavaztak vasárnap Kubában, ahol egy sor törvényi változtatás mellett az azonos neműek házassága és örökbefogadási joga mellett döntöttek a lakosok – számol be a fejleményekről a Telex.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A kubai Választási Tanács helyi idő szerint hétfőn reggel közölte az előzetes eredményeket, eszerint majdnem 4 millió polgár szavazott igennel, ami az érvényes szavazatok több mint 66%-át jelenti. Egy állami hírügynökség szerint a részvételi arány 74,1%-os volt.

A kubai parlament által pénteken előterjesztett törvény, amelyet most vasárnap társadalmi vitára bocsátottak, a fentiek mellett még nagyobb védelmet nyújtana a gyermekek és az idősek számára, bővítené a nők jogait, lehetővé tenné a házassági szerződéseket és a béranyaságot is, és a házimunka illetve a családi kötelességek egyenlő elosztását is előre mozdítaná.

Latin-Amerikában jelenleg hét országban engedélyezett az azonos neműek házassága: Argentínában, Brazíliában, Chilében, Costa Ricán, Ecuadorban, Kolumbiában és Uruguayban. Ezek közül az országok közül legutóbb Chile legalizálta az azonos neműek házasságát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!