Kubában népszavazás után legalizálhatják a melegházasságot

2022. július 24. – 11:36

frissítve

Kubában népszavazás után legalizálhatják a melegházasságot
Kuba első LMBT-szállodájának, a Gran Muthu Rainbow Hotelnek a strandja 2021. november 27-én – Fotó: YAMIL LAGE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kubában bejelentették az új családtörvényt, amely legalizálná az azonos neműek házasságát, élettársi kapcsolatát és lehetővé tenné az azonos nemű párok számára a gyermekek örökbefogadását is – írja a Deutsche Welle.

A kubai parlament által pénteken bejelentett törvény, amelyről népszavazást fognak tartani (várhatóan szeptember 25-én) a fentiek mellett

  • nagyobb védelmet nyújtana a gyermekek és az idősek számára,
  • bővítené a nők jogait,
  • lehetővé tenné a házassági szerződéseket és a béranyaságot is,
  • és a házimunka illetve a családi kötelességek egyenlő elosztását is előre mozdítaná.

Kuba alkotmányát 2019-ben felülvizsgálták, LMBTQ-aktivisták ekkor szorgalmazták, hogy az azonos neműek házassága is bekerüljön a dokumentum új változatába, de ezt a tervezett változtatást végül konzervatív és vallási csoportok ellenállása miatt visszavonták.

Latin-Amerikában jelenleg hét országban engedélyezett az azonos neműek házassága: Argentínában, Brazíliában, Chilében, Costa Ricán, Ecuadorban, Kolumbiában és Uruguayban. Ezek közül az országok közül legutóbb Chile legalizálta az azonos neműek házasságát idén márciusban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!