Kubában népszavazás után legalizálhatják a melegházasságot

2022. július 24. – 11:36

frissítve

Kubában népszavazás után legalizálhatják a melegházasságot
Kuba első LMBT-szállodájának, a Gran Muthu Rainbow Hotelnek a strandja 2021. november 27-én – Fotó: YAMIL LAGE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kubában bejelentették az új családtörvényt, amely legalizálná az azonos neműek házasságát, élettársi kapcsolatát és lehetővé tenné az azonos nemű párok számára a gyermekek örökbefogadását is – írja a Deutsche Welle.

A kubai parlament által pénteken bejelentett törvény, amelyről népszavazást fognak tartani (várhatóan szeptember 25-én) a fentiek mellett

  • nagyobb védelmet nyújtana a gyermekek és az idősek számára,
  • bővítené a nők jogait,
  • lehetővé tenné a házassági szerződéseket és a béranyaságot is,
  • és a házimunka illetve a családi kötelességek egyenlő elosztását is előre mozdítaná.

Kuba alkotmányát 2019-ben felülvizsgálták, LMBTQ-aktivisták ekkor szorgalmazták, hogy az azonos neműek házassága is bekerüljön a dokumentum új változatába, de ezt a tervezett változtatást végül konzervatív és vallási csoportok ellenállása miatt visszavonták.

Latin-Amerikában jelenleg hét országban engedélyezett az azonos neműek házassága: Argentínában, Brazíliában, Chilében, Costa Ricán, Ecuadorban, Kolumbiában és Uruguayban. Ezek közül az országok közül legutóbb Chile legalizálta az azonos neműek házasságát idén márciusban.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!