Több tízezer haszid zarándok gyűlt össze az ukrajnai Umanban, hogy megünnepeljék az 5783. zsidó újévet

2022. szeptember 26. – 16:01

frissítve

Több tízezer haszid zarándok gyűlt össze az ukrajnai Umanban, hogy megünnepeljék az 5783. zsidó újévet
Haszid zarándokok az ukrajnai Umanban – Fotó: Maxim Marusenko / Nur Photo/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer haszid zsidó gyűlt össze Ukrajna Uman nevű városában az éves rendes zarándoklatra annak ellenére, hogy a hatóságok arra kérték őket: a háborúra tekintettel idén maradjanak távol.

„Ez az év legfontosabb napja, hogy kapcsolatba kerülhessünk Istennel. És ez egy nagyszerű hely erre” – mondta az egyik zarándok, Aaron Allen az AFP hírügynökségnek, utalva arra, hogy a zsidó hagyomány szerint a Ros Hásáná az év feje, és ezt követi a tíz bűnbánati nap, amikor minden hívő számot vet az elmúlt évvel.

Uman viszonylag messze van a frontvonaltól, de az ukrán és az izraeli hatóságok mégis arra szólították fel a hívőket, hogy az idén szeptember 25. és 27. között zajló ünnepségekre ne utazzanak Ukrajnába. A figyelmeztetések ellenére hagyományos fekete ruhába öltözött haszidok tömegei gyűltek össze Umanban, és az utcákon ünnepeltek. Ez a hagyomány nagyon régi: a zsidó újév alkalmából minden évben tömegek járulnak a haszid zsidóság egyik legfontosabb alakja, Nachmann rabbi sírjához. Az 1810-ben elhunyt, ultraortodox irányzatot alapító Nachmann maga kérte híveitől, hogy a zsidó újév idején látogassák meg a sírját.

– Imádkozunk majd Istenhez, hogy mentsen meg minket – mondta egy izraeli zarándok, Yaniv Vakhnin az AFP-nek. – Remélhetőleg Ukrajna megnyeri a háborút, mivel Nachmann rabbi itt van eltemetve, és ez megvédi az országot. A zarándokok egyébként gyakran idézik Nachman rabbi szövegét, amelyben megígérte, hogy „megmenti (a hívőket) a pokoltól”, ha Ros Hásáná napján meglátogatják a sírját.

„Szirénáztak, de Izraelből érkezve hozzászoktunk a szirénázáshoz, tudjuk, mit kell tennünk. Eléggé biztonságban érezzük magunkat” – mondta Allen, egy 48 éves orvos Jad Binyaminból.

A rendőrség széles kordont állított fel a sír körüli területre való bejutáshoz, ellenőrizte a személyi igazolványokat, és csak a lakosokat és a haszidokat engedte át.

Umanban az ünnepek alatt tilos az alkohol, a tűzijátékok és a játékfegyverek árusítása – nyilatkozta az AFP-nek Zoya Vovk, a regionális rendőrség szóvivője. Emellett kijárási tilalom van érvényben este 11 és hajnali 5 óra között.

Nachmann rabbi sírja mellett ünnepelnek a zarándokok – Fotó: Maxym Marusenko /NurPhoto/AFP
Nachmann rabbi sírja mellett ünnepelnek a zarándokok – Fotó: Maxym Marusenko /NurPhoto/AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a vasárnapi beszédében azt mondta, hogy „gratulálni kíván az ukrán zsidó közösségnek és minden zsidónak világszerte Ros Hásáná alkalmából”. „Hallgattassék meg minden ima a győzelemért, minden ima a békéért Ukrajnában” – tette hozzá.

Az Egységes Ukrajnai Zsidó Hitközség szervezete azt közölte, hogy több mint 23 ezer zarándok érkezett Umanba. Legtöbbjük repülővel jött, és az Ukrajnával szomszédos országokból aztán vonattal, busszal mentek tovább. A hírügynökségnek nyilatkozó interjúalanyok közül többen Romániából mentek tovább Umanba, és napokon keresztül utaztak, amíg elértek zarándoklatjuk célpontjába.

A rendőrség az ünnepségek végéig nem árulja el, hogy pontosan hány zarándok is volt az ünnepségen, mert félnek az oroszországi támadásoktól. Az izraeli miniszterelnök, Jair Lapid az életveszélyre tekintettel arra kérte hazája polgárait, hogy ne menjenek Umanba, és Izrael ukrajnai nagykövetsége hasonló figyelmeztetést adott ki, mivel Umant a háború kezdetén több orosz rakétacsapás érte.

A zarándoklatot a szovjet időkben más vallási kezdeményezésekhez hasonlóan elnyomták. 1991-et követően a résztvevők száma tízezres nagyságrendre nőtt. Az Izraeli Demokrácia Intézet ultra-ortodox mozgalmakat kutató programjának vezetője, Gilad Malach szerint a világjárvány előtt a zarándokok száma évente meghaladta az ötvenezret, és a háború ellenére idén is öt-tízezren kockáztatják meg az utazást Umanba.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!