Bulgáriában is választások voltak, Manfred Weber onnan üzent, hogy a románok és bolgárok helye is a schengeni határokon belül van

2022. szeptember 26. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke vasárnap Szófiában kijelentette, hogy Bulgáriának és Romániának végre schengeni tagországgá kell válnia, a két említett ország mellett Horvátország is várja az EU Tanácsának ezzel kapcsolatos végleges döntését.

„Az egyik fő üzenetem az, hogy Bulgáriának és Romániának végre schengeni tagországgá kell válniuk” – jelentette ki Weber egy Facebook-bejegyzésben, amelyet Siegfried Muresan román európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke is megosztott. Weber elmondta, hogy az október 2-i bolgár parlamenti választások előtt azért utazott Bulgáriába, hogy kifejezze támogatását a tagpárt, a GERB számára.

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért, rövidítve GERB egy bolgár jobbközép párt, amelyet 2006-ban alapította Bojko Boriszov, szófiai polgármester. A párt nevének rövidítése bolgárul címert jelent.

Egyébként 2021 áprilisa óta ez a negyedik parlamenti választás. A bolgár parlament június 22-én vonta meg a bizalmat a tavaly decemberben hivatalba lépett, nyugatbarát Kiril Petkov koalíciós kormányától, a bizalmatlansági indítványt éppen a GERB nyújtotta be. Néhány nappal később a megbuktatott kormányfő, Kiril Petkov – már ügyvezetőként – kiutasított 70 orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót, akik szerinte megsértették a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. A lépéssel tovább rontotta a hagyományosan szoros kapcsolatokat ápoló Moszkva és Szófia viszonyát.

Az ukrajnai orosz megszállást hevesen bíráló Petkov azt állította, hogy Moszkva buktatta meg a kormányát, méghozzá „hibrid háborús” eszközökkel. Áprilisban Oroszország leállította a gázszállítást Bulgáriának arra hivatkozva, hogy a bolgár fél nem fizetett rubelben.

„Mi az Európai Parlamentben mindig is támogattuk, hogy Bulgária teljes jogú taggá váljon, és biztos vagyok benne, egy szófiai néppárti kormánnyal visszanyerjük az ellenőrzést a külső határok és a migrációs kérdések felett” – írta Weber. „Bulgária, Horvátország és Románia teljesíti a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeit, és még mindig az EU Tanácsának végleges döntésére várnak. A schengeni övezethez tartoznak. Az Európai Néppárt teljes támogatását élvezik” – tette hozzá EPP frakciójának a vezetője.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Elemzők arra számítanak, hogy az újabb parlamenti választás eredményeképpen sem alakul ki egyértelmű, kormányképes többség, tovább mélyítve a belpolitikai válságot. Mindemellett a nacionalista és az oroszbarát erők megerősödését vetítik előre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!