Putyin részleges mozgósítást rendelt el

2022. szeptember 21. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök először mondott beszédet azóta, hogy februárban csapatokat küldött Ukrajnába. Egy előre rögzített videón Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja oroszok által megszállt területeinek polgáraihoz, illetve „más, náci rezsimtől mentes” területek polgáraihoz szólt, ahogy ő fogalmazott. Az orosz elnök szerint a nyugati országok megpróbálnak blokkolni minden függetlenséget és fejlődést, akaratukat brutális módon rákényszerítik másokra, de ő most a szuverenitás védelmének lépéseiről és ezen területek polgárainak szabad akaratáról, saját döntésükről szeretne beszélni.

Ahogy megírtuk, kedden négy ukrajnai régió: Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megszállt területein az oroszok által beiktatott vezetők „népszavazási” terveket terjesztettek elő az Oroszországhoz való csatlakozásról. Ezekre a referendumokra szeptember 23. és 27. között kerülne sor. Ukrajna elutasította a „népszavazási” terveket, szerintük Moszkva ezzel próbálja visszaszerezni a kezdeményezést a harctéren elszenvedett veszteségek után. „Az oroszok azt csinálnak, amit akarnak. Ez nem változtat semmin” – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Fotó: Kremlin.ru / AFP
Fotó: Kremlin.ru / AFP

Az orosz elnök most a beszédében megerősítette, hogy támogatják azokat, akik népszavazást szeretnének tartani ezeken a területeken, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy biztonságosan lemenjenek ezek a népszavazások.

Emellett bejelentette, hogy részleges mozgósítást rendel el, az erről szóló rendeletet már aláírta.

Hozzátette, hogy hangsúlyozza, ez csak részleges mozgósítás, a tartalékosok behívását jelenti.

Putyin szerint a Nyugat célja továbbra is az ő gyengítésük, amit nyíltan ki is mondanak. Az orosz elnök szerint a Nyugat már 2014-ben ágyútölteléknek használta az ukrán embereket, amikor a Krím félszigetet elcsatolták. Szerinte a Nyugat nukleáris eszközökkel zsarolja Oroszországot, de ezt ők nem fogják hagyni, és van is mivel reagálniuk erre; „nem blöffölök” – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin beszédét kedd estére várta mindenki, ám akkor elmaradt, így szerda reggel került ki a videó végül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!