Zelenszkij: Putyin vérbe akarja fojtani Ukrajnát, de a saját katonái vérébe is

2022. szeptember 21. – 17:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem hiszem, hogy használni fogja az atomfegyvereket. Nem hiszem, hogy a világ megengedi majd neki.” Putyin szerda reggeli, mozgósítással és népszavazással kapcsolatos bejelentése után Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök először Bildnek nyilatkozott.

Zelenszkij elmondta, hogy nem látta az orosz elnök beszédét, mivel minden fontos információnak a birtokában volt ami elhangzott, a beszéd nem volt új számára. Az ukrán elnök szerint Putyin már végrehajtotta a mozgósítást, erről állítása szerint hírszerzésüktől és szövetségeseiktől tudnak. Zelenszkij szerint a részleges mozgósítás azt mutatja, hogy Oroszországnak problémái vannak a saját tisztjeikkel és más katonai személyzetükkel is. „Tisztában vagyunk vele, hogy olyan kadétokat mozgósítanak, akik nem tudtak harcolni. Ők úgy estek el, hogy még a tanulmányaikat sem tudták befejezni.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetőkkel tanácskozik – Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetőkkel tanácskozik – Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy nem tervezi az elmúlt hetekben visszafoglalt területek átadását az oroszoknak. „Lépésről-lépésre, a terveink szerint fogunk cselekedni. Biztos vagyok benne, hogy felszabadítjuk a területünket.” Az orosz népszavazási tervről pedig azt mondta, hogy azok álnépszavazások, amit az országok 90 százaléka úgy sem fog elfogadni.

Zelenszkij szerint Putyin nukleáris fenyegetőzésében azért vannak veszélyek. „Ennek az embernek nem láthatunk a fejébe, vannak kockázatok.” Ennek ellenére szerinte nem szabad engedni az orosz elnök fenyegetésének, mert „Putyin majd azt mondhatja, hogy Lengyelország egy részét is szeretnék, különben atomfegyvert használunk.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!