Népszavazást kezdeményeznek az Oroszországgal való egyesülésről Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporrizzsja oroszbarát vezetői

2022. szeptember 20. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszország által megszállt ukrán területek, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki és Donyecki Népköztársaságok oroszbarát hatóságai kedden bejelentették, hogy szeptember 23-27. között népszavazást tartanak az Oroszországgal való egyesülésről – jelentette az Interfax orosz ügynökség, írja a G4Media.

Az oroszbarát hatóságok Herszonban és Zaporizzsjában is hasonló népszavazást hirdettek kedden, de nem közölték az időpontot.

Oroszország 2022 februárjában ismerte el a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok függetlenségét, és ezzel egyidőben indult meg a teljes körű invázió Ukrajnában.

Miért lehet fontos az Oroszországgal való egyesülés?

Amint ezek a területek az Orosz Föderáció részévé válnak (akár olyan népszavazás révén is, amelyet Moszkván kívül egyetlen ország sem ismer el), a Kreml fokozhatja a fegyveres válaszlépéseket a „saját terület védelmének elve” alapján. Az orosz katonai doktrína lehetővé teszi a taktikai nukleáris fegyverek alkalmazását is, ha orosz területet támadás ér.

Herszon régió hatóságai is úgy döntöttek, hogy népszavazást tartanak a régiónak Oroszországhoz való csatlakozásáról – jelentette be kedden Vlagyimir Szaldó, a régió katonai-polgári közigazgatásának vezetője Telegram-csatornáján, azonban pontos időpont megjelölése nélkül.

„Miután figyelembe vette a társadalmi szervezetek és a régió lakosainak indítványait, Herszon régió közigazgatásának vezetése úgy döntött, hogy népszavazást tart Herszon régiónak az Orosz Föderációhoz való csatlakozásáról. Biztos vagyok benne, hogy az Orosz Föderáció vezetése elfogadja a népszavazás eredményét, és Herszon régió Oroszország részévé válik, az egységes állam teljes jogú alanya lesz” – írta Szaldó.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!