Már több mint 700 sorban állót kellett ellátni, mióta felravatalozták II. Erzsébetet

2022. szeptember 17. – 16:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hivatalosan éppen egy hete királlyá nyilvánított III. Károly és idősebbik fia, Vilmos walesi herceg meglepetésszerű látogatást tett szombaton II. Erzsébet ravatalánál, ahol kezet ráztak és szóba is elegyedtek a sorban álló gyászolókkal. Vilmos herceg különösen aktív volt, többektől megkérdezte, hogy mióta várakoznak és szívesen beszélgetett az emberekkel – írja a CNN.

A lap beszámolója szerint többen azt kiabálták, hogy „hip, hip, hurrá!”, természetesen elhangzott az „Isten óvja a királyt!” is, egy nő pedig egy Paddington plüsst tartott a magasba III. Károlynak. Paddington egy elég ismert brit mesehős, Londonban még szobra is van, II. Erzsébettel pedig azóta van szoros összefüggésben a karakter, hogy a néhai királynő idén ünnepelt platinajubileumának alkalmából többek közt egy olyan videó is készült, ahol a mackóval teázik a Buckingham-palotában.

Ahogy arról korábban a Telexen is olvashattak, rengetegen kíváncsiak II. Erzsébet ravatalára, pénteken már 24 órás volt az oda vezető sor. A kormány hivatalos közlése szerint szombaton ebédidő után sem volt sokkal jobb a helyzet, 14 órát kell várnia annak, aki mostanában áll be a sorba. Frissítés: ennek fényében nem meglepő, hogy az Independent cikke szerint 710 sorban álló embert láttak el a mentők II. Erzsébet felravatalozásától péntek éjfélig.

Első este a Telex helyszíni stábja beszélgetett is a sorban állókkal, így derült ki, hogy volt, aki orvosi kezelését megszakítva sietett haza Hollandiából, más a nyaralásának vetett véget, hogy búcsút vehessen királynőjétől, akire hozzátartozóként tekint. II. Erzsébet gyermekei péntek este virrasztottak a koporsójánál, az unokái pedig szombat este tették meg ugyanezt.

Az már múlt héten kiderült, hogy II. Erzsébetet szeptember 19-én, vagyis hétfőn temetik majd, a londoni rendőrség tisztviselője erről egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez lesz a legnagyobb esemény, amit valaha biztosítottak. A temetésre mások mellett Novák Katalin magyar államfőt is meghívták. A szertartás után a koporsót gyalogos menettel a londoni Hyde Parknál található Wellington-diadalívhez kísérik, ahol halottaskocsira rakják, és Windsorba szállítják. II. Erzsébet királynőt itt, a Szent György-kápolnában helyezik majd végső nyugalomra.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!