Valósággal ostromolják az amerikai könyvtárakat a gender témájú könyvek betiltása érdekében

2022. szeptember 16. – 20:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Könyvtári Szövetség szerint a faji, nemi és szexuális identitással kapcsolatos témákat tartalmazó, gyermekeknek és fiatal felnőtteknek szóló könyveket tavaly „soha nem látott” számú támadás érte, ami a cenzúrázásra törekvés növekvő országos tendenciáját tükrözi.

A könyvbetiltási kérések, írja a Guardian, konzervatív szülői csoportoktól vagy szélsőjobbos szervezetektől érkeztek. A könyvtárosok szervezete szerint egyes esetekben a Proud Boys tagjai és fegyveres aktivisták erőszakkal fenyegették meg a könyvtárosokat és a választott tisztségviselőket az iskolák és a könyvtárok tanácsainak ülésein.

A jövő héten megrendezésre kerülő Tiltott Könyvek Hete alkalmából kiadott jelentésében az Amerikai Könyvtári Szövetség azt is közölte, hogy az idén január és augusztus között jegyzett könyvbetiltási kísérletek már most jelentősen meghaladják a 12 hónappal ezelőtti számokat, és jó úton haladnak afelé, hogy meghaladják a 2021-es értéket.

A szakmai szervezet kimutatta, hogy az év eddigi nyolc teljes hónapjában összesen 681 kísérlet történt iskolai, egyetemi és nyilvános könyvtárakban különböző könyvek betiltására vagy a hozzáférésükhöz való korlátozásra, amelyek 1651 különböző cím eltávolítására vagy korlátozására irányultak.

2021-ben 729 kísérlet történt a könyvtári források cenzúrázására, ami 1597 könyvet célzott meg. James LaRue, a coloradói Garfield megyei közkönyvtári körzet ügyvezető igazgatója szerint a számok „meglepően következetes és összehangolt cenzúra-kampányra” utalnak.

„A tiltólistára való felvételek mennyiségének növekedése mellett a panaszok skálája is bővült” – jelentette ki a szervezet, amely meghirdette, hogy a könyves hét mottója „A könyvek egyesítenek, a cenzúra megoszt minket” gondolat lesz.

„A könyvtári források korlátozására irányuló 681 kísérlet több mint 70%-a több címet célzott meg. Volt olyan eset, amikor egyszerre több száz címet támadtak meg, és nem egy adott iskolában, hanem az egész kerületben. A múltban a könyvtári forrásokkal szembeni legtöbb kifogás csak egyetlen cím eltávolítására vagy korlátozására irányult” – részletezték a könyvtárosok az összehangolt támadások részleteit.

A szakmai szervezet saját adatait összehasonlította más jogvédő civilszervezetek adataival is, amelyek figyelemmel kísérték a jobboldali politikusok és aktivisták fokozódó erőfeszítését az iskolai irodalom cenzúrázására.

Áprilisban a Pen America nonprofit szervezet, amely a véleménynyilvánítás szabadságának védelméért dolgozik az Egyesült Államokban, arról számolt be, hogy a március végéig eltelt kilenc hónap alatt 26 állam 86 iskolai körzetében 1586 tiltást vezettek be.

Az Amerikai Könyvtári Szövetség szerint a betiltásokra irányuló akciók egyre ellenségesebbé váltak, és 27 olyan esetet dokumentáltak, amikor rendőrségi feljelentést tettek könyvtárosok ellen a polcokon lévő könyvek miatt.

„A könyveket támadók közül néhányan a megfélemlítés taktikáját alkalmazták, és visszahívással, kirúgással, illetve egyre gyakrabban büntetőjogi felelősségre vonással fenyegették a tanácstagokat, igazgatót, tanárokat és könyvtárosokat, ha olyan anyagokat terjesztettek, amelyek állítólag ”obszcén„, ”kiskorúakra káros„ vagy ”vulgáris„ tartalmakat közvetítettek az olvasóknak” – olvasható a szövetség közleményében.

A 2021-ben az Amerikai Könyvtári Szövetségnél bejelentett betiltási kérések soha nem látott mértéket értek el. A listát 120 kihívással a Gender Queer, Maia Kobabe 2019-es önéletrajza vezette, amely egy nem bináris identitással rendelkező egyén életrajza. Szintén a legtöbbet támadott könyvek listáján szerepeltek Jonathan Evison Lawn Boy, Juno Dawson This Book Is Gay és George M Johnson All Boys Aren't Blue című könyvek. Mindegyiknek LMBTQ-témája van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!