Orbán Viktor szerint a jogállamisági jelentés „egy vicc, egy politikai propaganda”

2022. szeptember 16. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

Egynapos látogatásra érkezett Szerbiába Orbán Viktor, ahol egy kitüntetést is kapott szövetségesétől, Aleksandar Vucic szerb elnöktől. Itt reagált az Európai Parlament által csütörtökön megszavazott Gwendoline-jelentésre is, amelyben megállapították: Magyarország nem teljes értékű demokrácia. A miniszterelnök a belgrádi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Magyarországot elítélő nyilatkozat „politikai propaganda, pamflet” – írta meg az MTI.

A tájékoztatón Orbán az Oroszországot érintő szankciókra is reagált. Kiemelte: a szankcióknak az a természetük, hogy általában olyan helyeken döntenek róluk, amelyek biztonságosak és messze esnek attól az országtól, amellyel szemben kivetik őket. „Könnyű szankciós politikát csinálni Párizsból, Brüsszelből, Madridból, de talán még Berlinből is” – fogalmazott, hozzátéve: „mi azonban a szankcionált országhoz, Oroszországhoz közelebb vagyunk”.

A kormányfő hangsúlyozta: az a szankció, amit ma „a nyugatiak kitaláltak”, nem szolgálja Magyarország érdekét, „sőt rendkívül súlyos veszedelmet jelent a számunkra”. Orbán kijelentette: mindig amellett fog érvelni, hogy olyan szankciókat ne alkalmazzon az Európai Unió, amelyek itt, Közép-Európában, jobban fájnak, mint annak, akivel szemben alkalmazzák.

Az EP-szavazással kapcsolatosan elmondta: „Ez egy vicces dolog, de csak azért nem nevetünk ezen a viccen, mert ez egy unalmas vicc. Második vagy harmadik alkalommal hoznak ilyen döntést az EP-ben, amely elítéli Magyarországot. Régen azt gondoltuk, hogy ennek van valamilyen jelentősége, de most már viccként tekintünk rá” – mondta a kormányfő. Hozzátette, az egész hátterében az áll, hogy az EP-t elfoglalta egy baloldali többség. Orbán szerint a Fidesz egykori szövetségese, az Európai Néppárt is egyre inkább a baloldalhoz közeledik.

„A dokumentum amit tegnap megszavaztak, egy pamflet, egy politikai propaganda.”

„Magyarországon választásokat tartunk, ahol a polgárok által leadott szavazatok alapján alakul meg a kormány. Ha a jobboldal szerez többséget, ennek nem örül a baloldal, ezért aztán intifádát szerveznek az EP-ben. Ez lassan már csak a saját szórakoztatásukat szolgálja, mert minket nem érdekel” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!