Az emberi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozták a kazahsztáni világvallási konferencián

2022. szeptember 15. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Hetedik alkalommal rendezik meg Kazahsztán fővárosában, Nur-Szultanban a Világ- és Hagyományos Vallások vezetőinek konferenciáját, tudósít az Euronews. A kongresszus célja, hogy a világban zajló konfliktusok tárgyalásos rendezésére hívja fel a figyelmet a vallások vezetőinek közös kiállásán keresztül.

A kongresszuson 50 országból összesen 100-an vettek részt, köztük Ferenc pápa katolikus spirituális vezető, Ahmed El-Tayyeb, az Al-Azhar nagy imámja és David Lau izraeli askenázi főrabbi.

A megnyitón Tokajev elmondta, hogy a 2003-ban Kazahsztán kezdeményezésére indult kongresszus a civilizációk közötti párbeszéd globális szintű fórumává vált.

Hangsúlyozva, hogy Kazahsztánban több mint 100 különböző etnikai csoport él harmóniában, elmondta, hogy az országban mintegy 4000 különböző vallási szervezet is működik.

„A kazah földek évszázadok óta hídként szolgálnak Nyugat és Kelet között. Tanúja volt a nagy sztyeppén átvonuló különböző nomád birodalmaknak. Mindegyikük közös pontja a vallás és a hit volt” – mondta.

A pápa szerint a konfliktusokat nem fegyverrel és fenyegetéssel, hanem párbeszéddel és türelmes tárgyalásokkal kell megoldani.

„Fektessünk, könyörgöm, ebbe: ne több fegyverbe, hanem a nevelésbe!” – tette hozzá.

„Mindenképpen szükséges, hogy egységesen álljunk ki a békéért, az igazságért és a konfliktusok békés rendezése mellett” – mondta Kurt Koch bíboros, a keresztény egységet segítő pápai tanács elnöke.

„A mai bizonytalan világban a béke kulcsa, hogy együtt legyünk, beszéljünk egymással és megismerjük a másikat. Ez közelebb hozza egymáshoz az embereket” – fogalmazott az Eurázsiai Zsidó Kongresszus elnöke, Aron Frenkel.

„2003-ban rendeztük meg az első ilyen konferenciát. Akkor csak 17 delegáció érkezett. Most több mint 100 küldöttséget látunk vendégül, ami azt mutatja, érdekli a világot a rendezvény, és szükség van a vallási vezetők támogatására” – mondta a kongresszust rendező központ, a Vallásközi Párbeszéd Fejlesztéséért felelős Központ igazgatója, Bulat Szarszenbajev.

„A legfontosabb, amit a konferenciával elérünk, hogy rendszeresítjük a vallások közti párbeszédet a vezetőik összekötésével. Fontos, hogy a vallási vezetők találkozhassanak. Ilyet ritkán látni, de lényegében normalizálja a különböző vallások közti kapcsolatot, ami a mai világban, különösen most, nagyon fontos” – mondta „Vallások a békéért” nevű szervezet főtitkára, Azza Karam.

A kétnapos kongresszuson a résztvevők a vallási vezetők szerepével foglalkoznak a pandémiát követő világban. A kongresszust háromévente hívják össze a kazah fővárosban.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!