Zelenszkij meglepetésszerű látogatást tett a visszafoglalt Izjum városában

2022. szeptember 14. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Izjum egyike azoknak a településeknek, amiket az elmúlt napokban foglaltak vissza az ukrán fegyveres erők az orosz hadseregtől. Az előre be nem jelentett, meglepetésszerű látogatáson az ukrán elnök találkozott a városért harcoló katonákkal, és részt vett ünnepélyes zászlófelvonáson is. Emellett pedig felmérte, mekkora pusztítást hagytak maguk után az orosz csapatok, a korábban közel 46 ezer lakost számláló, Harkiv megyei városban.

„A látvány valójában sokkoló, de számomra nem az”

– mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij mindezt azzal indokolta, hogy korábban ehhez hasonló képeket látott Bucsában: „Amikor az ukrán csapatok visszafoglalták Bucsát, rengeteg háborús bűnt fedeztek fel – tömegsírokat és civilek holttesteit, amelyeken kínzás nyomait is felfedezték”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ünnepélyes zászlófelvonáson vesz részt az ukrán hadsereg által visszafoglalt Izjumban – Fotó: Leo Correa / MTI / AP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ünnepélyes zászlófelvonáson vesz részt az ukrán hadsereg által visszafoglalt Izjumban – Fotó: Leo Correa / MTI / AP

Az oroszok szeptember 10-én ismerték el, hogy Izjum városát valóban sikeresen visszafoglalták az ukránok. Az orosz haderő egy hónappal a háború elindítása után, március 24-én vette át az ellenőrzést a Harkivtól 120 kilométerre fekvő város felett. Az orosz védelmi minisztérium azzal indokolt, hogy csapataikat átcsoportosítják, „céljaik elérése érdekében”.

Arról, hogy az orosz hadseregnek miért ez volt a háború alatti leglátványosabb összeomlása, itt írtunk részletesen.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!