Zelenszkij meglepetésszerű látogatást tett a visszafoglalt Izjum városában

2022. szeptember 14. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Izjum egyike azoknak a településeknek, amiket az elmúlt napokban foglaltak vissza az ukrán fegyveres erők az orosz hadseregtől. Az előre be nem jelentett, meglepetésszerű látogatáson az ukrán elnök találkozott a városért harcoló katonákkal, és részt vett ünnepélyes zászlófelvonáson is. Emellett pedig felmérte, mekkora pusztítást hagytak maguk után az orosz csapatok, a korábban közel 46 ezer lakost számláló, Harkiv megyei városban.

„A látvány valójában sokkoló, de számomra nem az”

– mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij mindezt azzal indokolta, hogy korábban ehhez hasonló képeket látott Bucsában: „Amikor az ukrán csapatok visszafoglalták Bucsát, rengeteg háborús bűnt fedeztek fel – tömegsírokat és civilek holttesteit, amelyeken kínzás nyomait is felfedezték”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ünnepélyes zászlófelvonáson vesz részt az ukrán hadsereg által visszafoglalt Izjumban – Fotó: Leo Correa / MTI / AP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ünnepélyes zászlófelvonáson vesz részt az ukrán hadsereg által visszafoglalt Izjumban – Fotó: Leo Correa / MTI / AP

Az oroszok szeptember 10-én ismerték el, hogy Izjum városát valóban sikeresen visszafoglalták az ukránok. Az orosz haderő egy hónappal a háború elindítása után, március 24-én vette át az ellenőrzést a Harkivtól 120 kilométerre fekvő város felett. Az orosz védelmi minisztérium azzal indokolt, hogy csapataikat átcsoportosítják, „céljaik elérése érdekében”.

Arról, hogy az orosz hadseregnek miért ez volt a háború alatti leglátványosabb összeomlása, itt írtunk részletesen.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!