Az ukrajnai háborúról is egyeztet majd egymással a kínai és az orosz elnök

2022. szeptember 14. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hszi Csin-ping, kínai elnök és Vlagyimir Putyin, orosz elnök az ukrajnai háborúról és más „nemzetközi és regionális témákról” fog megbeszélést tartani találkozójukon – közölte a Kreml.

A két vezető Üzbegisztánban fog egymással találkozni, amivel a Kreml szerint „alternatívát mutatnak majd a nyugati világnak”. A kínai elnöknek ez lesz az első külföldi útja, mióta 2020-ban kitört a koronavírus-járvány. Hszi egy háromnapos utazásra indul, aminek második állomása lesz Üzbegisztán, ahol Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján vesz részt, itt találkoznak Putyinnal is.

Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint Pekingben, 2022. február 4-én – Fotó: Alekszej Druzsinyin/ MTI/EPA/Szputnyik/
Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint Pekingben, 2022. február 4-én – Fotó: Alekszej Druzsinyin/ MTI/EPA/Szputnyik/

Más világvezetőkkel is fog találkozni az orosz elnök – köztük India, Pakisztán, Irán és Törökország – azonban a Kreml külpolitikai szóvivője szerint az orosz-kínai találkozó „különös jelentőségű”. A két vezető utoljára februárban, a téli olimpián találkozott egymással, napokkal azelőtt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Kína azon országok közé tartozik, amelyek semmilyen módon nem szankcionálták Oroszországot. Az elmúlt időszakban a két ország gazdasági kapcsolatai pedig még meg is erősödtek. Eközben Kína és az Egyesült Államok viszonya egyre rosszabb: előző hónapban, miután az amerikai házelnök Tajvanra látogatott Kína hadgyakorlatba kezdett a sziget körül.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!