Szélsőjobbos szurkolók, motoros bandák és ortodox papok követelték Belgrádban az EuroPride betiltását, a szerb hatóságok engedtek a nyomásnak

2022. szeptember 14. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

A szerb hatóságok betiltották az EuroPride-ot, az LMBTQ-közösség szombaton Belgrádban tartandó páneurópai találkozóját, ami a szervezők felháborodását váltotta ki, írja a Guardian.

Az EuroPride-ot minden évben más országban rendezik meg, és Szerbia most először adott volna otthont az eseménynek.

„A szerb rendőrség hivatalos értesítésben közölte a szervezőkkel, hogy betiltja az idei EuroPride-felvonulást” – közölte a Belgrade Pride, hozzátéve, hogy minden rendelkezésre álló jogi eszközt igénybe fognak venni a döntést megváltoztatása érdekében.

A belügyminisztérium megerősítette, hogy az EuroPride-felvonulást betiltották, akárcsak az ugyanazon a napon tartandó ellentüntetést is. „Az értelmetlen konfliktusok Belgrád utcáin veszélyeztetnék a felvonulás résztvevőinek és a többi polgárnak a biztonságát” – mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter.

Belgrádban azóta fokozódik a feszültség, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök a múlt hónap végén a rendezvény lemondására szólított fel. Ennek okaként többek között a volt szakadár koszovói tartománnyal a közelmúltban kialakult feszültségeket, valamint az energia- és élelmiszerellátás miatti aggodalmakat jelölte meg.

Goran Miletic, az esemény egyik szervezője azt mondta, a tüntetés a tiltás ellenére is megrendezésre kerül. „Természetesen össze fogunk jönni és a tervezett módon felvonulunk” – mondta Miletic.

A melegházasságot nem ismerik el jogilag Szerbiában, ahol a homofóbia továbbra is mélyen gyökerezik, annak ellenére, hogy az évek során fokozatosan sikerült csökkenteni a diszkriminációt.

A 2001-es és 2010-es belgrádi Pride-felvonulásokat erőszak és zavargások tarkították, miután szélsőjobboldali csoportok vették célba az eseményeket. A felvonulást 2014 óta rendszeresen rendezik meg, és nagy rendőri jelenlétre van szükség a menet biztonságának védelme érdekében.

Vasárnap több ezren vettek részt Belgrádban egy Pride-ellenes tüntetésen, amelyen motoros bandák, ortodox papok és szélsőjobboldali nacionalisták követelték az EuroPride felvonulás betiltását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!