Putyin a háború kezdetekor már nem akart megegyezni az ukránokkal, állítják Kreml-közeli források

2022. szeptember 14. – 18:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin ukrajnai főmegbízottja a háború kezdetekor azzal állt az orosz vezető elé, hogy ideiglenes megállapodást kötött Kijevvel, amely kielégíti Oroszország azon követelését, hogy Ukrajna maradjon ki a NATO-ból, de Putyint ez nem igazán foglalkoztatta, számolt be három, orosz vezetéshez közel álló személy – írta meg a Reuters.

Az ukrán származású küldött, Dmitrij Kozak Putyinnak arról számolt be, hogy szerinte az általa megkötött megállapodás szükségtelenné tette, hogy Oroszország nagyszabású katonai akció keretében megszállja Ukrajnát. Putyin látva a megállapodást állítólag csak annyit közölt, hogy az kevés. Az elnök innentől már arra törekedett, hogy területeket szakítson el Ukrajnától. A Kreml szóvivője, a Reuters kérdéseire tagadta a megállapításokat, szerinte ilyen soha nem történt, a megfogalmazott állítások pedig „elrugaszkodnak a valóságtól.” Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint az oroszok csak ködösítésnek használták a tárgyalásokat, céljuk pedig az volt, hogy eltereljék a figyelmet az invázióról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és a baloldalán helyet foglaló Dmitrij Kozak még 2015-ben – Fotó: Alekszej Nyikolszkij / MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi
Vlagyimir Putyin orosz elnök és a baloldalán helyet foglaló Dmitrij Kozak még 2015-ben – Fotó: Alekszej Nyikolszkij / MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi

A 63 éves Kozak Putyin egyik hűséges embere, egészen 1990-es évek óta, mikor vele dolgozott a szentpétervári polgármesteri hivatalban. Kozak egyike volt a jelenlévőknek, amikor három nappal az invázió előtt Putyin a Kreml egyik termében összehívta katonai és biztonsági főnökeit, valamint legfontosabb segítőit. A Reuters információ szerint a főmegbízott felszólalt az ellen, hogy Oroszország további lépéseket tegyen az ukrajnai helyzet eszkalálására.

Azt a Reutersnek nem sikerült megerősíttetnie az ukrán féllel, hogy Kozak féle megállapodással elkerülhető lett-e volna a háború.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!