Putyin a háború kezdetekor már nem akart megegyezni az ukránokkal, állítják Kreml-közeli források

2022. szeptember 14. – 18:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin ukrajnai főmegbízottja a háború kezdetekor azzal állt az orosz vezető elé, hogy ideiglenes megállapodást kötött Kijevvel, amely kielégíti Oroszország azon követelését, hogy Ukrajna maradjon ki a NATO-ból, de Putyint ez nem igazán foglalkoztatta, számolt be három, orosz vezetéshez közel álló személy – írta meg a Reuters.

Az ukrán származású küldött, Dmitrij Kozak Putyinnak arról számolt be, hogy szerinte az általa megkötött megállapodás szükségtelenné tette, hogy Oroszország nagyszabású katonai akció keretében megszállja Ukrajnát. Putyin látva a megállapodást állítólag csak annyit közölt, hogy az kevés. Az elnök innentől már arra törekedett, hogy területeket szakítson el Ukrajnától. A Kreml szóvivője, a Reuters kérdéseire tagadta a megállapításokat, szerinte ilyen soha nem történt, a megfogalmazott állítások pedig „elrugaszkodnak a valóságtól.” Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint az oroszok csak ködösítésnek használták a tárgyalásokat, céljuk pedig az volt, hogy eltereljék a figyelmet az invázióról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és a baloldalán helyet foglaló Dmitrij Kozak még 2015-ben – Fotó: Alekszej Nyikolszkij / MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi
Vlagyimir Putyin orosz elnök és a baloldalán helyet foglaló Dmitrij Kozak még 2015-ben – Fotó: Alekszej Nyikolszkij / MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi

A 63 éves Kozak Putyin egyik hűséges embere, egészen 1990-es évek óta, mikor vele dolgozott a szentpétervári polgármesteri hivatalban. Kozak egyike volt a jelenlévőknek, amikor három nappal az invázió előtt Putyin a Kreml egyik termében összehívta katonai és biztonsági főnökeit, valamint legfontosabb segítőit. A Reuters információ szerint a főmegbízott felszólalt az ellen, hogy Oroszország további lépéseket tegyen az ukrajnai helyzet eszkalálására.

Azt a Reutersnek nem sikerült megerősíttetnie az ukrán féllel, hogy Kozak féle megállapodással elkerülhető lett-e volna a háború.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!